Is jouw woning zeer goed geïsoleerd? Dan komt er niet of nauwelijks verse lucht naar binnen. Althans, niet wanneer er geen ventilatiesysteem aanwezig is. Toch ziet menig Nederlander het voordeel van zo’n systeem niet in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij de voordelen van ventilatie met warmteterugwinning op een rijtje.
1. 24 uur per dag een aangenaam binnenklimaat
Er zijn genoeg mensen die hun huis ventileren door ramen en/of deuren open te zetten. Hierdoor komt er verse lucht naar binnen. Probleem is alleen dat ramen vaak maar beperkte tijd open blijven staan. Zo zitten ze ’s nachts vaak dicht. En wanneer ramen en deuren gesloten zijn, is er geen sprake van ventilatie. Met mechanische ventilatie is dit niet langer een probleem. Dit systeem werkt namelijk dag in dag uit. Vervuilde lucht van binnen wordt constant afgevoerd en de ruimte wordt gevuld met verse lucht van buiten. Met een ventilatiesysteem is er dus 24 uur per dag sprake van een aangenaam binnenklimaat.
2. Helpt problemen en gezondheidsklachten voorkomen
Eén van de grootste voordelen van een systeem dat de ventilatie regelt, is dat er altijd voldoende zuurstof in een ruimte is. Toch weten wij dat veel mensen het belang hiervan onderschatten. Zuurstof kan gezien worden als de brandstof van ons lichaam, waardoor het belangrijk is dat er genoeg van is. Buiten is dit standaard het geval, maar binnen niet. Indien er onvoldoende zuurstof in een ruimte aanwezig is, kan dit voor problemen zorgen. Zo kan zuurstofgebrek voor hoofdpijn zorgen, concentratieverlies veroorzaken en jou een moe gevoel geven. Heb je een ventilatiesysteem in huis? Dan is dit verleden tijd. Daarnaast helpt een ventilatie met warmteterugwinning (WTW) om gezondheidsklachten te voorkomen. Vochtige lucht wordt namelijk afgevoerd, waardoor er minder kans is op schimmelvorming in een ruimte. Dit is bevorderlijk voor mensen met allergieën.
3. Energiebesparend
Waarom je juist voor een WTW unit moet kiezen in plaats van een ander ventilatiesysteem? Omdat deze ventilatie energiebesparend is. Dit komt doordat dit systeem net wat anders werkt dan andere systemen voor mechanische ventilatie. De warme lucht die van binnen komt, wordt nooit klakkeloos afgevoerd naar buiten. Het systeem haalt de warmte eerst uit deze lucht en voert het dan pas af. Deze warmte wordt gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen. De temperatuur in een ruimte blijft hierdoor vrijwel altijd op hetzelfde peil. Dit voorkomt dat jouw cv-ketel constant aan het werk moet om een huis warm te houden. Hierdoor valt jouw energierekening aanzienlijk lager uit dan bij andere ventilatiesystemen.
4. Er is niet langer sprake van tocht
Een WTW unit is betrekkelijk duur in de aanschaf. Daarom overweeg jij mogelijk voor een goedkoper ventilatiesysteem te kiezen. Voordat je dit doet, moet jij je beseffen dat de kans dan groot is dat je geregeld op de tocht zit. Veel goedkope ventilatiesystemen blazen namelijk koude lucht een ruimte in. Wanneer jij je in de buurt van de roosters of openingen bevindt, kun je constant een koude tochtstroom voelen. Kies je voor WTW ventilatie? Dan is dit definitief verleden tijd. Een WTW warmt koude lucht van buiten immers eerst op alvorens deze een ruimte ingeblazen wordt.