Beste isolatiemateriaal na vergelijk

Als isolatiemateriaal wordt er vaak gekozen uit PIR of PUR  materiaal. Voor veel mensen is het verschil niet duidelijk. Als je het vergelijkt met naaste familieleden dan delen ze een familiegeschiedenis, maar hebben niet dezelfde persoonlijkheid. 

Isolatie is vergelijkbaar in die zin dat PUR en PIR qua chemische samenstelling dicht bij elkaar liggen, maar in prestaties variëren. Hoewel hun samenstelling ze anders maakt, zijn enkele eigenschappen die ze vergelijkbaar maken dat ze allebei lichtgewicht zijn met een hoge thermische geleidbaarheid, milieuvriendelijk en kunnen worden gerecycled.

 PUR-schuimen worden in wezen gemaakt door een “polyol” -component en een “iso” -component te laten reageren, waarbij de OH-groepen van de polyolcomponent de NCO-groepen van de iso-component chemisch balanceren en urethaanbindingen vormen. In PIR-isolatieplaten reageren de isocomponenten met elkaar in trimerisatiereacties om isocyanuraten te vormen. Een overmaat aan iso reageert met polyol om ook urethaanbindingen te vormen.

De creatie van PUR en PIR

PIR en PUR zijn beide afgeleid van polyurethaan, een plastic materiaal uitgevonden door de Duitse wetenschapper Otto Bayer en zijn collega’s in 1937. In 1954 resulteerde de accidentele introductie van water in hard polyurethaan (PUR).

Slechts 13 jaar later, in 1967, verbeterden wetenschappers de thermische stabiliteit en vlamweerstand van PUR om polyisocyanuraat (PIR) te creëren. Om het nieuwe type isolatie te creëren, veroorzaakten wetenschappers een chemische reactie bij een hogere temperatuur.

De voordelen van PUR

PUR-isolatie kan in spouwmuren worden geïnjecteerd om een ​​energiezuinige barrière te creëren. Het schuim kan kleine ruimtes bereiken om een ​​luchtdichte afsluiting te creëren. Volgens de Insulation Manufacturer Association biedt PUR “de beste thermische prestaties van alle praktische isolatiematerialen voor volledige holtes”.

PUR-schuim kan continu op elk type ondergrond worden gespoten. Het is over het algemeen minder duur dan andere materialen, waardoor het ideaal is voor renovaties.

In overstromingsgevoelige gebieden kan de hoge waterbestendigheid van PUR de impact van waterschade in muurholtes minimaliseren, omdat het een materiaal is dat geen vocht vasthoudt.

De voordelen van PIR

Ondanks de voordelen van PUR, bouwt PIR-isolatie hierop voort. PIR (polyisocyanuraat), meestal in platen gesneden, kan worden gebruikt in geïsoleerde metalen panelen, wandholtes en als geïsoleerde gipsplaat. PIR heeft zo’n hoge thermische prestatie dat het slechts de helft van de dikte vereist van andere isolatieproducten op basis van mineralen.

Het is het beste materiaal voor isolatie van een huis, er wordt voor het beste resultaat gebruik gemaakt van PIR dakisolatie tot PIR vloerisolatie.

PIR staat, net als PUR, bekend om zijn gebruik als een vochtarme barrière. De meest opvallende onderscheidende factor voor PIR is de vlam- en rookbestendigheid. PIR vertraagt ​​de verspreiding van vlammen en vermindert de rookontwikkeling van het vuur in vergelijking met PUR-producten.

Thermische prestaties

Met 11 procent betere thermische prestaties dan PIR en tot 60 procent verbetering ten opzichte van PUR, is het ongeëvenaard in de markt. De brandwerendheid voldoet aan de hoogste verzekerings- en regelgevende normen.

PIR-panelen zijn zeer vochtbestendig. Met een lage wateropname van minder dan 2% kan deze isolatie zijn oorspronkelijke gewicht en waarde behouden.

Drukbestendig

Als je PIR-isolatie op een plat dak aanbrengt, zul je blij zijn om te weten dat deze platen altijd hun vorm behouden als er op wordt gelopen. Na plaatsing kan het onderhoudspersoneel probleemloos het dak op.