Hoekbank of loungebank: wat is het eigenlijk?

Op het gebied van wonen, en dan specifiek op het gebied van meubelen, lijkt men er ook niet helemaal uit te zijn. Op het internet bijvoorbeeld is men er vaak niet helemaal duidelijk over en zelfs webwinkels lijken het niet precies te weten: het verschil tussen een loungebank en een hoekbank! Wil jij weten hoe het precies zit? Lees dan snel verder!

Het verschil

Om maar meteen met de deur in huis te vallen (dan kan de bank er tenminste gemakkelijk door!): een hoekbank is een bank die aan elke kant rugkussens heeft. Aan elke kan van de bank kun je dus met je rug tegen de leuning/kussens zitten.

foto

Een echte hoekbank met aan beide kanten rugkussens

Een loungebank is daarentegen een normale ‘rechte’ bank, maar dan met aan een kant een loungedeel, dus een verlengd deel. Dit is bedoeld om op te liggen, dus voor je voeten.
foto1

Een fraaie loungebank

Je kunt het verschil goed zien aan de armleuningen: bij een loungebank staan deze parallel (maar natuurlijk wel ver uit elkaar), terwijl bij een hoekbank deze juist niet parallel maar loodrecht staan.

Natuurlijk heb je ook allerlei tussenvormen. Zeker tegenwoordig is er van alles te verkrijgen en zijn dit ook vaak populaire modellen. Een combinatie van een hoekbank en een loungebank is bijvoorbeeld dit model:

foto2

Het is een bankstel met aan beide kanten rugkussens, dus in die zin is het een hoekbank. Het heeft echter ook een chaise longue, dus in die zin is een het loungebank. Een combinatiebank dus!

Bankstel? Bank? Hoe zit dat eigenlijk?

Is het nu een hoekbank of een hoekbankstel? Wat is eigenlijk het verschil tussen een bank en een bankstel?

Dat zit zo: een bankstel is een combinatie van meerdere banken en/of fauteuils. Een bankstel is bijvoorbeeld een zithoek van twee banken en een stoel die kwa vorm en model bij elkaar passen. Wat een bank is, is dan ook meteen duidelijk (als het dat niet al was): één individuele bank.

Overigens wordt ook dit onderscheid niet zo heel nauwkeurig ‘nageleefd’. Meer dan ons wordt een bank een bankstel genoemd en andersom!