Dit jaar ga jij je huis opruimen en schoonhouden, echt waar. Was dit jouw goede voornemen voor 2020? En, hoe ziet jouw huis er op dit moment uit? De kans is groot dat de sleur er alweer is ingeslopen. Een vies huis schoonmaken is nu eenmaal niet het leukste klusje van de week. Bovendien heb jij nog honderd andere dingen te doen. Om je te helpen hebben wij 9 lifehacks in een lijst gezet die jou gaan helpen je huis schoon te maken én te houden. Het sleutelwoord van 2020 is gemak. Je hebt het toch al druk genoeg?
Algemene tips voor het schoonmaken van je huis
1. Je huis schoonmaken begint met opruimen!
Mari Kondo zei het al (en ze is niet voor niets bekend als dé internationale schoonmaak-goeroe): “Een opgeruimd huis verandert je leven!”. In haar bekendste boek ‘Opgeruimd!’ vertelt Mari dat eenmalig je huis grondig opruimen niet alleen zorgt voor een opgeruimd hoofd, maar ook voor een opgeruimd leven. Ruim je huis dus één keer goed op. Hierna kun je beginnen met het eenmalig grondig schoonmaken van je huis. Dit wordt direct makkelijker als je niet om honderd frutsels, dertig paar schoenen en tien tassen heen hoeft te dweilen. Pak alles aan en bekijk of je ook iets wilt laten doen, bijvoorbeeld tapijtreiniging.
2. Voorkom frustratie met handige apparaten
Er zijn tegenwoordig zoveel handige apparaten op de markt dat je wel gek bent als jij jezelf nog frustreert met ouderwetse schoonmaak manieren. Struikelen over de draad van de stofzuiger, een dweil uitwringen met je handen, altijd stofzuigen in plaats van snel even wat stof afnemen: het is allemaal overbodig. Haal goede apparaten in huis en voorkom onnodige frustraties.
3. De beste doekjes om mee schoon te maken
Maak jij nog steeds alles schoon met gele doekjes? Er zijn tegenwoordig talloze doekjes op de markt: ieder met hun eigen kwaliteit. Gebruik bijvoorbeeld een Swiffer of speciale stofdoek om snel stof af te nemen. Je zult zien dat dit veel gemakkelijker gaat dan stof afnemen met een nat geel doekje waar het stof aan blijft plakken! In de keuken gebruik je het beste een micro-vezel doekje: het neemt vuil op en droogt snel.
4. Houd een vast schema aan
Net als voor de sportschool geldt ook voor het schoonmaken: houd je aan een vast schema. Plan wekelijks in wat je wanneer schoon wilt maken. De echte control freaks maken ook een stappenplan. Zo kun je afwisselen wat je per week doet en je huis in 3 uur helemaal schoonmaken. Of kies ervoor een interieurverzorgster in te huren en spreek een vast moment af. Je leest meer over de voor- en nadelen van zelf je huis schoon maken of het uitbesteden in dit artikel.
De keuken schoonmaken
5. Lifehack voor ontvetten
Dé lifehack van 2020 voor het ontvetten van je oven of kookplaat is: een sopje met afwasmiddel! Super goedkoop en erg effectief.
6. Altijd een schone oven
Ruik jij een verbrande geur in je oven als je deze aanzet? Misschien liggen er oude kruimels op de bodem die verbranden en aankoeken. Als je geen zin hebt om na ieder baksel je oven schoon te maken, gebruik dan aluminiumfolie. Wikkel het folie om de bakplaat en vang hiermee kruimels en vet op. Je kunt de folie vervolgens eenvoudig vervangen als deze vies is.
7. Smoothies maken zonder poespas
Misschien was jouw goede voornemen naast je huis opgeruimd en schoonhouden wel om gezonder te gaan leven. Groot kans dat je daarom vaker een smoothie maakt. Heb jij er ook zo’n hekel aan om iedere keer je blender schoon te maken? Dit kan veel makkelijker! Doe een klein beetje afwasmiddel met warm water in de blender en zet hem aan. Zo is je blender in een mum van tijd weer helemaal schoon.
De badkamer en wc schoonmaken
8. Douchen met een plantenspuit
Sta jij eens in de zoveel tijd met een emmer in de douche? Dat kan makkelijker! Doe wat schoonmaakmiddel in een plantenspuit en zet deze in de douche neer samen met een borstel. Terwijl je doucht spuit je heel gemakkelijk de douchwanden en vloer onder en schrob je deze schoon. Zo gepiept!
9. Een schone toiletborstel
Vind jij de toiletborstel het vieste item in je huis? Een vieze borstel kun je heel gemakkelijk voorkomen door wat dikke bleek onder in de houder te gieten. De bleek zorgt ervoor dat alles wat aan de borstel mee komt oplost in chloor. Zo blijft zelfs jouw toiletborstel schoon!