Rioolvliegjes in de kruipruimte: Wat is er écht aan de hand? 

Het kan je zomaar overkomen: je loopt nietsvermoedend door je huis en plots merk je een zwerm kleine, pluizige vliegjes op. Alsof ze uit het niets lijken te komen! En voor je het weet, hebben ze de weg naar je badkamer of kelder gevonden. Dit zijn rioolvliegjes, en als ze zich in je kruipruimte nestelen, is dit meestal een signaal dat er iets niet helemaal in orde is. Maar wat doen deze beestjes daar, en wat doe je eraan om ze te laten verdwijnen?  

Rioolvliegjes: Wat zijn het en waarom zijn ze zo hardnekkig? 

Rioolvliegjes worden ook wel motmuggen genoemd. Ze lijken als vliegen en in eerste instantie onschuldig, maar kunnen al snel een plaag worden als je ze niet adequaat aanpakt.  

Rioolvliegjes zijn absoluut dol op vochtige, donkere omgevingen, want dit is waar ze gemakkelijk hun eitjes kunnen leggen en zich tegoed doen aan organisch afval. De aanwezigheid van rioolvliegjes in een kruipruimte wijst meestal op een vochtprobleem of zelfs een verborgen lekkage. 

De gevolgen van lekkage 

Rioolvliegjes in de kruipruimte? Dan is het antwoord vrij simpel en hebben te maken met een drietaal zaken: vocht, warmte en voedsel. Als er een lek in je riool is, zorgt dat voor stilstaand water en meestal ook rottend organisch materiaal. Dit is voor rioolvliegjes heen waar broedparadijs. Ze leggen hun eitjes in de buurt van deze bronnen, en binnen no-time heb je een plaag onder je vloer.  

Wat kun je doen om deze ongenode gasten te verjagen? 

Voor effectieve bestrijding van rioolvliegjes, moet je de oorzaak bij de kern aanpakken. Het is dus meestal niet voldoende om alleen maar bestrijdingsmiddelen in te zetten, want dat zal de onderliggende problemen niet oplossen. Hier zijn enkele stappen die je wél kunt nemen: 

  • Lekkages opsporen en repareren: Mocht er sprake zijn van een complexe leidingsituatie, dan kan een ontstoppingsbedrijf uitkomst bieden door een camera-inspectie uit te voeren om verborgen lekkages in je riool op te sporen. Met snelle reparatie haal je de voedingsbron van de vliegjes in een rap tempo weg. 
  • Kruipruimte droogmaken: Een vochtige kruipruimte is een uitnodiging voor allerlei ongedierte. Overweeg om ventilatieroosters te plaatsen of een vochtbestrijdingsspecialist in te schakelen om je kruipruimte droog te houden. 
  • Preventieve maatregelen nemen: Houd de kruipruimte schoon en vrij van afval. Regelmatig onderhoud en inspectie hebben de meeste kans om problemen in de toekomst te voorkomen. 

Meer weten over rioolvliegjesbestrijding? Check deze tips van de expert voor het bestrijden van rioolvliegjes.  

Geef een reactie