Het isoleren van de thermische schil van de woning is een goed idee als je wil besparen op je energierekening, je woning in waarde wil laten stijgen, het wooncomfort wil verbeteren en wil bijdragen aan een beter milieu. De thermische schil is de vloeren, muren en het dak van de woning en deze onderdelen zijn allemaal te isoleren. In deze blog zoomen we dieper in op vloerisolatie en welke keuzes je kan maken.
Meer wegen die naar Rome leiden
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor het aanbrengen van vloerisolatie. Je kunt een vloer aan de onder- of bovenkant isoleren en je kunt het ook combineren met bodemisolatie. Welke vloerisolatie je kiest, is afhankelijk van de situatie, de mogelijkheden en het budget. Ook jouw isolatiebehoefte speelt een belangrijke rol in de keuzes die je maakt.
Vloerisolatie aan de onderkant
De vloer aan de onderkant isoleren is de meest effectieve vorm van vloerisolatie, maar het is ook een ingrijpende klus zijn als je bijvoorbeeld te maken krijgt met het vervangen van de constructievloer. Bij oudere woningen is de kans het grootst dat een draagvloer vervangen moet worden vanwege houtrot of andere zaken die de vloer hebben aangetast.
Je hebt nog steeds de keuze om de vloerisolatie aan te brengen, maar dat is zonde van je geld. Vanwege het feit dat er een moment komt dat je de draagvloer toch echt moet laten vervangen. Je kunt dus beter hierin investeren en voorkomen dat je op een later tijdstip voor nog hogere kosten komt te staan.
De keuze om de vloer aan de onderkant te isoleren heeft vooral te maken met of je beschikt over een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog. Wanneer dat niet het geval is, kan vloerisolatie aan de bovenkant aanbrengen een betere keuze zijn.
Isoleren vanaf de bovenkant
Vloerisolatie aan de bovenkant aanbrengen is minder ingrijpend, want je hoeft alleen de leefvloer te verwijderen om het isolatiemateriaal aan te brengen. Er zijn wel een aantal nadelen, want je hebt meer kans op vochtvorming en koudebruggen. Wat weer kan resulteren in houtrot en schimmelvorming. Ook kan je een muffe lucht in je huis gaan ruiken, wat natuurlijk absoluut niet wenselijk is. Je moet dus goed afwegen of deze methode wel de juiste keuze is. Kan de vloer aan de onderkant geïsoleerd worden? Dan heeft dat zeker de voorkeur.
Bodemisolatie aanbrengen voor vloerisolatie
Bodemisolatie is het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Dit heeft effect en kan goed gecombineerd worden met een vloerisolatie aan de boven- of onderkant. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de extreme kou en vocht de vloerisolatie niet kan aantasten. Door het juiste materiaal te kiezen, kan een bodemisolatie zeer effectief zijn.
De meest gebruikte isolatiematerialen voor vloer- en bodemisolatie zijn EPS-parels, PUR-schuim, glas- en steenwol en chips van foam. XPS-platen kunnen ook een goede keuze zijn. We willen benadrukken dat het bij een vloerisolatie essentieel is dat je een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog hebt. Dan is het isolatiemateriaal op de bodem van een kruipruimte en aan de onderkant van de vloer aan te brengen.