Amsterdam en omgeving zijn altijd populaire vestigingsplaatsen geweest. Veel bestaande bouw, maar ook talloze nieuwbouwprojecten. Alhoewel bestaande bouw zijn charme kent, kiezen vandaag de dag vele kopers voor de zekerheid van een nieuwbouwwoning. Minder kans op verborgen gebreken, een frisse, moderne look en de (bijna) zekerheid dat je huis of appartement in waarde zal stijgen. Toch wordt er vaak over het hoofd gezien dat eventuele schade of mankementen die zich na de oplevering voordoen, door de koper moeten worden vergoed. De onlangs aangenomen Wkb wet moet hier verandering in brengen.
Nieuwbouw in het verleden en in de toekomst
Wanneer je een nieuwbouw koopt, kun je er van uitgaan dat alles prima werkt en deskundig is aangelegd. Je bent bijna verzekerd van zorgeloos wonen de komende jaren. Nieuwbouw kenmerkt zich door:
- Gebruik van de nieuwste materialen, onder andere goed voor je isolatie en dus kostenbesparend
- Moderne uitstraling, zodat je huis nog lang populair en in stijl blijft. Belangrijk voor als je je huis weer gaat verkopen.
- Je komt terecht in een frisse nieuwe buurt met nieuwe mensen. Dit geeft uiteraard een prettig en sociaal gevoel.
- minder risico en meer rendement, doordat deze woningen gebaseerd zijn op de nieuwste bouwtechnieken en langer mee zullen gaan, simpelweg omdat ze nieuwer zijn.
Waarom nieuwbouw?
Nieuwbouwprojecten zijn vanwege deze argumenten in de afgelopen jaren daarom erg populair geworden. Een nadeel van nieuwbouw was echter wel het risico van mankementen aan je nieuwe aankoop, met name nadat je huis was opgeleverd. Ondanks dat het risico (zeer) klein was, waren de kosten áls het gebeurde erg hoog. En deze kosten waren altijd voor jou, als koper. Mankementen aan een nieuwbouwhuis zitten vaak niet aan de buitenkant. Verkeerd aangelegd elektra of water kan voor desastreuze schade zorgen en kost een fortuin om op te lossen. Dus alhoewel de kans klein is, zijn de kosten enorm. Een vreemde regel, want bij bestaande bouw heb je altijd een aantal weken om verborgen gebreken bij de tegenpartij neer te leggen.
Wkb wet
Er is nu verandering gekomen in de aansprakelijkheid van verborgen gebreken bij nieuwbouwwoningen. De Wkb wet (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) stelt dat gebreken aan een nieuwbouw huis of -appartement aan de bouwer kunnen worden doorgegeven en dat deze aansprakelijk is voor welke schade dan ook. De wet geldt voor zowel zakelijke kopers als consumenten. Hier lees je meer over de wet en wat de regels precies inhouden.