De term Het Nieuwe Werken is met de komst van het coronavirus alleen maar vaker gevallen. Werken waar, wanneer en hoe je dat wilt, dát is waar het om draait bij het nieuwe werken (HNW). 5 dagen per week 8 uur per dag aanwezig zijn op kantoor hoort niet bij deze nieuwe houding. Het gaat erom dat je nog steeds kunt presteren, maar dat je vrij bent om zelf in te vullen hoe en wanneer je je werk doet. Je krijgt dus meer flexibiliteit, meer vrijheid en zelfstandigheid. Hierdoor kun je beter inschatten hoe je je werk effectiever, efficiënter en – niet onbelangrijk – plezieriger invult.
Kenmerken van het nieuwe werken
Om het nieuwe werken te faciliteren zijn er een aantal veranderingen nodig. Met name technologische hulpmiddelen spelen een grote rol. Om zelfstandig en flexibel te kunnen werken is het prettig om een laptop, smartphone en draadloos internet te hebben. Als je beschikt over deze middelen dan kun je gaan en staan waar je wilt. Geldt het nieuwe werken dan alleen voor werknemers die op kantoor werken? Zeker niet. Ook medewerkers zoals verpleegkundigen en productiemedewerkers kunnen een vorm van HNW toepassen. Dit doen zij door hun eigen werktijden te bepalen middels zelfroosteren. Medewerkers bepalen zelf hun werktijden binnen de kaders gesteld door het bedrijf.
Hybride werken
Hybride werken kun je zien als een vorm van het nieuwe werken. Hybride werken houdt in dat medewerkers gedeeltelijk op kantoor en deels thuiswerken. Hierbij kun je denken aan een combinatie van vaste fysieke ontmoetingsruimten, werkplekken die je ergens onderweg kunt boeken, thuiskantoren, trendy virtuele werkomgevingen en overal snelle wifi. Deze manier van werken heeft een vlucht genomen tijdens de coronacrisis. Bij hybride werken worden er andere eisen gesteld aan het (thuis)kantoor én aan de huidige manier van werken. Ook samenwerken en leidinggeven zullen anders ingevuld worden. Om dit succesvol te faciliteren is er een verandering nodig binnen de mindset van de complete organisatie.
Vertrouwen is de basis
Om hybride werken of het nieuwe werken te faciliteren moet er een goede basis zijn. Deze vernieuwde houding zal alleen werken als er voldoende vertrouwen is. Hierbij zijn duidelijke overeenstemmingen essentieel. Leg daarom van tevoren alle afspraken vast, zodat voor werknemer en werkgever duidelijk is wanneer en hoe vaak er gewerkt wordt en wat de ander in ruil mag verwachten aan doelstellingen. Evalueer periodiek om eventuele valkuilen vroegtijdig te ontdekken en pas de afspraak aan indien nodig.