3 activiteiten om meer creatief te worden

De een is al heel erg creatief van zichzelf, de ander is minder creatief. Desondanks kan iedereen leren om meer creatiever te worden. Hoe leer je dat? Door regelmatig activiteiten te doen, waar creativiteit bij nodig is. In dit artikel lees je 3 activiteiten die je kunt doen om creatiever te worden.

Beoefen drama

Voor drama is creativiteit erg van belang. Er zijn verschillende soorten drama die je kunt beoefenen. Niet voor alle soorten drama heb je een tegenspeler nodig. Hierdoor kan je ook drama in je eentje beoefenen. Kijk maar eens naar alle Tiktok video’s, waar mensen alleen drama beoefenen. Voorbeelden van drama zijn bijvoorbeeld toneelspel, bewegingsspel, improvisatie, pantomime en tableaus. Bij bijvoorbeeld Pantomime worden er geen spullen en teksten gebruikt. Hierbij beeld je een handeling, situatie of personage uit met mimiek, houdingen of bewegingen. Bij improvisatie wordt het spelverloop niet van tevoren bepaald. Het spelverloop is impulsief en direct. Als je juist wel van tevoren wilt nadenken over drama is toneelspelen een goede optie.

Ga creatief schrijven

Bij creatief schrijven ligt de nadruk op het verhaal en de karakterontwikkeling van je tekst. Het gaat dus niet om functionele communicatie. Voorbeelden van creatief schrijven zijn het schrijven van een gedicht, songtekst, thriller of roman. Deze soorten teksten roepen emoties op. Geduld is erg belangrijk voor creatief schrijven. Sommige mensen verwachten dat je meteen kunt beginnen met schrijven. Echter vindt er voor het daadwerkelijk schrijven een heel proces plaats. Als je nog geen ervaring hebt met creatief schrijven ga je dan eerst verdiepen in wat creatief schrijven precies is. Vervolgens probeer je daarna een aantal genres uit. Zo kan je ontdekken welk soort genre je het leukst vindt en het beste bij je past. Daarna kan je beginnen met schrijfoefeningen. Op het internet vind je vele gratis tips en modules om creatief te leren schrijven. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een wekelijkse schrijfopdracht. 

Leer schilderen

Als je houdt van iets concreets maken is de rustgevende activiteit schilderen iets voor jou. Ook bij schilderen zijn er verschillende soorten stijlen. Om te ontdekken welke stijl het beste bij je past probeer je een aantal stijlen uit. Voorbeelden van stijlen van schilderen zijn bijvoorbeeld Dadaïsme, Expressionisme, Fauvisme, Jugendstil en Kubisme. De stijl Jugendstil kenmerkt zich door de verbeelding tot organische, asymmetrische vormen. Bij deze stijl heb je veel vrijheid om te ontwerpen en te spelen. De stijl Fauvisme kenmerkt zich door benadering met grove streken en sterk vereenvoudigde weergaven met intensieve kleuren. Om te schilderen heb je alleen verf nodig. Dit hoeft niet duur te zijn. Goedkoop acrylverf bestellen doe je bijvoorbeeld via Verfze.nl.

Een andere populaire creatieve activiteit is diamondpainting, een variant op schilderen. Hierbij gebruik je geen verf, maar diamantjes om kunst te maken.