Alles wat je moet weten over lak voor binnen

Muur- en grondverf gebruik je voor je wanden. Logisch. Maar dan is er ook nog lakverf. Lakverf is een geschikte verf als je bijvoorbeeld speciale oppervlakken wil schilderen. Denk aan de kozijnen, plinten of misschien dat houten tafeltje in de speelhoek van je kind. Lakverf is dus te gebruiken voor wat meer specialistischere klussen. In dit blog vertellen we je hier graag meer over. 

De ideale tijd

Vooral in het najaar verschuiven veel verfklussen van buiten naar binnen. Een prima tijd dus om achterstallig schilderwerk op te knappen. Anders dan bij het schilderen van een muur, vraagt het aanbrengen van lak vaak om wat meer handelingen. Zo is het in het geval van plinten, kozijnen, vensterbanken of meubels vaak beter om het oppervlak eerst goed op te schuren en vetvrij te maken. Dit is beter voor de lak en die blijft zo ook beter hechten op het materiaal.

Deuren? Geen probleem!

Heb je witte binnendeuren of deuren in een lichte kleur en zie je hier na verloop van tijd vlekjes of verkleuringen op? Dan is lakverf de ideale verf om te gebruiken. Met name op houten oppervlakken hecht lakverf prima. We raden het daarom aan om altijd voor lakverf te kiezen als je binnendeuren (en kozijnen) wil gaan schilderen. Door te lakken kies je voor bescherming én een strak resultaat. Andere oppervlakken waarop lakverf goed hecht zijn PVC of (roestwerend) staal. 

Een goede bescherming
Dat brengt ons meteen op een andere eigenschap van lak: lak is namelijk een goede bescherming voor je plinten, meubelstukken of deuren. Dit komt doordat lakverf als het ware ‘op’ het materiaal ligt en er niet intrekt, zoals bij een muurverf bijvoorbeeld. Door dit laagje krijg je een stevige bescherming tegen krassen, stoten of butsen en gaat je schilderwerk lang mee. En bovendien ziet zo’n glanzend oppervlak er ook nog eens heel stijlvol en strak uit. 

Glansgraad

Lakverf heeft van nature een hogere glansgraad dan bijvoorbeeld binnen muurverf of andere verfsoorten zoals spachtelputz of textuurverf. Met een lak die meer glanst, laat je details zoals kozijnen of plinten beter uitkomen. Afhankelijk van je voorkeuren of persoonlijke stijl heb je de keuze uit mat, halfglans (zijdeglans) of hoogglans lakverf. Dit is niet afhankelijk van kleur. Zo heb je net zo goed hoogglans blauwe lak als witte lak, bijvoorbeeld. 

De juiste lak kiezen

Het kiezen van de juiste lak kan nog een hels karwei zijn. Als we je een paar tips mogen geven? De Caparol Capacryl Aqua PU Satin zijdeglans lak en de Trimetal Permacryl PU Adelmat zijn beide professionele laksoorten die je prima binnenshuis kunt gebruiken. Wil je je schilderwerk in dit najaar opknappen? Dan zit je met deze producten goed. 

Wil je meer advies over lakverf, schildersmateriaal of meer? Schakel dan de hulp van een adviseur of professionele schilder in.