De kogel is door de kerk: je gaat je zolderverdieping nu echt benutten. Van een donkere niet echt uitnodigende ruimte gaat die verdieping straks door dakkapellen rechte stukken krijgen. Waar je ineens kunt lopen en waar het daglicht naar binnen strijkt. Het werk lijkt je niet heel moeilijk. Een paar gaten in het dak, kubussen erin timmeren, dakje erop en kozijnen met glas plaatsen. Knieschotten timmeren en klaar is Kees. Alleen heb je van tevoren er niet aan gedacht om eerst een dakkapel bouwtekening te laten maken. Die was toch alleen nodig als je een vergunning moest? En jouw kapellen zijn gericht aan de tuinkant, dus mochten ze vergunningsvrij het dak op.
Een dakkapel bouwtekening is er niet voor niets
De gemeente lijkt het dus wel te gedogen. Maar zijn de buren ook zo aardig als ze merken dat je kapel niet voldoet aan de brandveiligheid? En ben jij wel zo tevreden na een paar maanden als je merkt dat je nieuwe zolderkamer nogal wat vocht vast gaat houden? En misschien ben je nog aan het ruziën met de aannemer die je klusje klaarde. En meerwerk moest rekenen omdat de klus niet helemaal duidelijk was. Meerwerk dat jij niet wilt betalen. Al dit soort problemen waren niet aan de orde geweest als je een dakkapel bouwtekening had laten vervaardigen bij een goed tekenbureau. Want tekenwerk is nodig bij een vergunning maar ook zeker nodig als je vergunningsvrij mag bouwen. Juist dat tekenwerk zorgt ervoor dat je nieuwe constructie (dakkapel) naadloos en veilig aansluit op een oude, veranderde constructie (je dak).
Een bouwkundig tekenbureau tekent voor ontzorging
Je bouwproject is in goede handen bij een bouwkundig tekenaar; ook al is het ‘slechts’ een dakkapel. Ook hier is secuur reken- en tekenwerk van groot belang. Een tekenaar visualiseert niet alleen je wensen en verlangens, hij tekent ook alle vereisten en maakt je dakkapel bouwtekening zo inzichtelijk voor de aannemer. Zijn berekeningen zorgen voor een goed geïsoleerde, superveilige en bouwkundig zo sterk mogelijke dakkapel. Hij verwerkt ook alle eisen van het Bouwbesluit in je dakkapel. Zo krijg je dus niet alleen meer licht en ruimte op je zolder, maar ook een verantwoorde verbouwing.
De dakkapel bouwtekening als een ‘moetje’
Soms moet je alleen al door de straatgerichte plaatsing van een dakkapel naar de gemeente toe. Bij het omgevingsloket kun je eerst kijken of je echt een vergunning nodig hebt. Heeft je huis een monumentale status? Dan ontkom je nooit aan een vergunning. Maar ook een kapel die uitkijkt op een stukje openbaar groen, is vaak vergunningsplichtig. Omdat je toch al een bouwtekening wilde voor een efficiënte klus, sla je nu twee vliegen in één klap. De gedegen bouwtekeningen van het bureau kun je ook voor de aanvraag nu benutten.
Een eigenzinnige dakkapel voor ogen?
Je eisen kunnen de standaard snel overschrijden. Je wilt bijvoorbeeld een echt grote dakkapel laten bouwen. Bij de vergunningsaanvraag kan het dan moeilijk gaan worden. Om nu je dakkapel toch bij de gemeente erdoor te krijgen, heb je veel aan een dakkapel bouwtekening. Een bouwkundig bureau kan je wensen zo sterk in tekeningen en berekeningen vertalen dat de gemeente wellicht alsnog overstag gaat. Voor een paar honderd euro heb je zo uiteindelijk je speciale dakkapel toch geregeld. En tegelijk heb je alle papieren die je aannemer nodig heeft om de klus te klaren en je budget daarbij niet te overschrijden.