Gemelamineerd spaanplaat gebruiken voor je meubels

Gemelamineerd spaanplaat wordt vaak gebruikt voor het maken van nieuwe meubels. Ben jij van plan zelf een meubel te maken, dan is dit dus zeker een goede keuze. Je ziet deze platen ook vaak op kasten of bureaus, maar ook op tafels komen ze voor. Het grote voordeel hierbij is, dat ze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waardoor er altijd wel een plaat te vinden is die perfect bij jouw volgende klus past.

Wat is het precies?

De kans is aanwezig dat niet iedereen weet wat gemelamineerd spaanplaat is maar, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de basis van deze plaat uit houtspaan welke dicht op elkaar worden geperst. Vervolgens worden deze splinters aan beide kanten voorzien van melamine. Dit is een papierlaag welke geïmpregneerd is. Deze wordt tegen de splinters aan geperst en door deze laag krijgt de plaat een decor. Hierdoor is het vervolgens mogen de plaat te leveren in allerlei verschillende kleuren en structuren. Denk dus niet alleen aan zwart, wit of rood, maar bijvoorbeeld ook eiken of beuken structuur. De plaat is redelijk licht van gewicht, hij is lichter dan een gemelamineerde MDF-plaat, maar is daarnaast ook nog eens erg makkelijk schoon te maken. Een vochtige doek is vaak al genoeg. Het laatste voordeel hierbij is dat de plaat erg krachtig is, omdat het allemaal samengeperst is. Dit zorgt er niet alleen voor dat hij wel tegen een stootje kan, maar ook dat hij slijtvast en duurzaam is.

De platen gebruiken voor het maken van meubels

De platen zijn zeker geschikt om te gebruiken voor verschillende meubels, dit wordt immers in fabrieken ook gedaan. Zo is een kast of tafel vaak voorzien van een gemelamineerde spaanplaat, waardoor het een hele mooie uitstraling krijgt. En doordat hij in verschillende structuren verkrijgbaar is, is hij vaak niet te onderscheiden van echt hout. Wil je zelf een meubel hiermee gaan maken, dan is de plaat makkelijk te bewerken. Wanneer hij op maat gemaakt moet worden kan dit eenvoudig, maar hij kan ook geverfd worden mocht dit nodig zijn. Vaak is dit echter niet nodig, omdat de platen in tal van verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Ook zijn de platen in verschillende lengtes en diktes verkrijgbaar, zodat er niet teveel aan geklust hoeft te worden. Zo kun jij dus eerder genieten van je zelfgemaakte meubelstuk zonder dat je er al teveel werk voor hebt hoeven uitvoeren.