Gevelprojecten worden steeds vaker in kunststof uitgevoerd

Bij de realisatie van gevels in renovatie- en nieuwbouwprojecten wordt steeds vaker kunststof gevelbekleding toegepast. Ten opzichte van traditionele materialen hebben kunststoffen een aantal voordelen die de doorslag geven om voor kunststof te kiezen. Zo zijn de vormbaarheid, de weerbestendigheid en het relatieve lichte gewicht belangrijke criteria die voor kunststof pleiten. Daar komt bij dat de afgelopen jaren de keus in kunststof gevelpanelen sterk is toegenomen. Vooral voor vormgevers en architecten geeft het grote aanbod in kleuren, designs en oppervlakteafwerkingen een grote mate van ontwerpvrijheid, waardoor de uiteindelijke bewoners een woning verkrijgen met een hoogwaardige uitstraling. Aannemers kunnen bij de installatie tijdwinst boeken omdat het voorbewerken en monteren van de kunststof panelen snel en eenvoudig verloopt. Al deze redenen zorgen ervoor dat u steeds vaker gebouwen met kunststof gevels ziet.

Binnen de range van kunststof gevelpanelen kan er gekozen worden uit verschillende kunststof soorten. Ieder met zijn eigen specifieke eigenschappen. In onderstaand overzicht worden de belangrijkste groepen kunststof gevelpanelen weergegeven. Op vinkkunststoffen.nl is meer informatie over deze producten te vinden.

HPL platen

HPL is een afkorting van High Pressure Laminate. Over het algemeen worden HPL platen geproduceerd onder een hoge druk en temperatuur, waarna ze meestal worden voorzien van een gekleurde en UV-beschermende toplaag. Door deze productiemethode ontstaan harde en stijve platen die goed weerbestendig en eenvoudig te bewerken zijn. HPL platen worden veel gebruikt voor boeiboorden, dakkapellen, balkons en als gevelbekleding voor geventileerde gevels.

Trespa®, Resoplan, Vikures Plus en Kronoart® zijn HPL merken die door Vink op voorraad worden gehouden. Deze zijn beschikbaar in een groot aantal uitvoeringen, afmetingen en dikten.

Polycarbonaat kanaalplaten

Polycarbonaat kanaalplaten vallen binnen de categorie meerwandige platen. Het merk ArcoPlus is een meerwandige Polycarbonaat plaat die door Vink wordt gevoerd. Het gaat hier om een modulair systeem van lichtdoorlatende en UV-beschermende panelen in combinatie met Aluminium installatieprofielen. Door de grote sterkte, het lichte gewicht en de UV-bestendigheid is dit ArcoPlus systeem bij uitstek geschikt voor geveltoepassingen. Dankzij de verschillende kleuruitvoeringen heeft de architect ruime ontwerpmogelijkheden.

ACP platen

Aluminium Composiet Plaat is de volledige omschrijving van de afkorting ACP. Deze sandwich platen bestaan uit een Polyethyleen kern die aan de buitenzijde is voorzien van twee Aluminium platen. Het resultaat van deze samenstelling is een stijf, sterk en relatief licht plaatmateriaal. ACP panelen kenmerken zich door hun weerbestendigheid en corrosievrijheid. Zagen, boren, verspanen en frezen zijn geschikte bewerkingsmethoden.  Binnen het ACP leveringsprogramma van Vink zijn een aantal uitvoeringen beschikbaar die specifiek voor geveltoepassingen zijn ontwikkeld.

Reelwood panelen

Reelwood panelen worden vervaardigd uit PVC granulaat, zijn voorzien van een UV-bestendige toplaag en zijn in verschillende kleuren leverbaar. Duurzaam, eenvoudig te installeren en onderhoudsarm zijn kenmerken die op Reelwood panelen van toepassing zijn. Reelwood panelen worden onder meer ingezet voor gevelbekledingen, borstweringen, boeidelen en dakkapelwanden.