Hoe maak ik de ruit schoon van mijn houtkachel?

Tijdens de verbranding van hout komt er veel roet en andere aanslag vrij die uw kachelruit kunnen vervuilen. Het gevolg hiervan is dat u het zicht ontnomen wordt op het levendige vlammenspel. En zijn deze vlammen, naast de warmte, niet hetgeen wat de haard zo aantrekkelijk maakt? Het verdwalen in de levendige vlammen? Hoe komt het eigenlijk dat er roet ontstaat op mijn kachelruit? Hoe kan ik dit verminderen? En hoe kan ik de ruit van mijn kachel weer goed schoonmaken? Deze vragen worden hieronder beantwoord.

Assortiment houtkachels bekijken>>

https://www.haardenexpert.nl/houtkachels

Hoe voorkomt u roetaanslag

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om met het juiste hout te stoken. Kies daarom altijd voor onbewerkt hout. Wanneer u hout gebruikt met verfresten of andere stoffen, ontstaat er onvolledige verbranding, waardoor er ongewenste afvalstoffen vrijkomen. Dit is een grote belasting voor uw rookkanaal, maar ook voor uw gezondheid, die van uw buren en het milieu. Daarnaast moet het hout minder dan 20% vocht bevatten. Hoe droger het hout, hoe beter. Kies daarnaast voor hout van een gespecialiseerde houtleverancier en niet voor hout dat verkocht wordt bij een benzinestation of een bouwmarkt.

Daarnaast kan de manier van stoken invloed hebben op de hoeveelheid roet op uw kachelruit. Belangrijk bij het stoken is dat u begint met kleinere stukken haardhout in combinatie met aanmaakhoutjes. Onderop legt u wat grotere blokken, vervolgens de kleinere stukken haardhout die gemakkelijk vlam vatten en daar bovenop de aanmaakblokjes. Dit noemt men ook wel de Zwitserse stookmethode. Deze methode zorgt er voor dat er vanaf het begin volledige verbranding plaatsvindt. Hierdoor wordt de kachel goed heet, zodat u mogelijke roet voorkomt en de trek van het rookkanaal wordt bevorderd.

Tot slot kan roetaanslag voorkomen worden door een modern en kwalitatief rookkanaal aan te sluiten.

Uw kachelruit schoonmaken

Bovenstaande tips zorgen er voor dat er minder snel roetaanslag op uw kachelruit ontstaat. Desondanks zal het nooit helemaal mogelijk zijn om dit te voorkomen. Daarom onderstaande tips om uw kachelruit goed schoon te maken:

  1. Het is best een lastige klus om uw kachelruit goed schoon te maken. Met een speciale kachelruitenreiniger wordt de aanslag effectief losgeweekt, waardoor het gemakkelijk is om de roet van de ruit te verwijderen. Begin daarom met het inspuiten van de gehele kachelruit. Laat de vloeistof vervolgens circa een minuut inweken.
  2. Pak vervolgens een keukenrol, een schone doek of eventueel een zachte spons om de ruit mee schoon te maken. Wrijf net zo lang tot dat u geen roet meer ziet
  3. En klaar. Uw kachelruit is weer als nieuw en u kunt weer genieten van het spelende vlammenspel!

Alternatieven

Gaat u liever voor een goedkopere methode om uw kachelruit schoon te maken? Trek dan uw keukenkastjes open en ga op zoek naar thee en keukenpapier. Vul een schaaltje met thee en dep hier het keukenpapier in. Maak een prop van het keukenpapier en begin met boenen. Gebruik vervolgens een krant om de laatste resten roet van de ruit te verwijderen.

Kortom, om er voor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van een vieze kachelruit, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden. Uiteraard blijft er altijd wat roet ontstaan die ook op de kachelruit terecht zal komen. Dan blijft schoonmaken de enige oplossing.