Lente opruim- en schoonmaaktips: voor een fris begin van de lente

Zodra de temperatuur toeneemt en je de ramen weer kunt openen kan ik me niet inhouden om op te ruimen en een grote schoonmaak te doen. Zelf ben ik misschien een uitzondering, want opruimen is één van mijn grootste hobby’s. Mensen die mij kennen zullen dit allemaal bevestigen! Toch raad ik iedereen, ook als opruimen je hobby niet is, aan om een lente schoonmaak te houden. Zo begin je fris aan de lente.

Hier volgen een aantal opruim- en schoonmaaktips voor iedereen die fris wilt beginnen aan de lente:

1. Maak de airco schoon

Maak je thuis gebruik van airconditioning? Gebruik een schoonmaakmiddel aangezien de airco een beetje stoffig zal zijn na een hele winter niet te zijn gebruikt. Of plak enkele dagen een laken over de ventilator zodat de airco fris ruikt. Open de ramen op een mooie lentedag om die muffe winterlucht eruit te krijgen.

2. Doneer ongebruikte winterkleding en vacuüm verpak de rest

Kleding die je de gehele winter niet hebt gedragen, draag je de komende winter ook niet. Geef het weg en steun hiermee een goed doel, bijvoorbeeld het Leger des Heils. Lever de kleding in bij een kledingcontainer of geef het af op één van de inzamelingspunten.

Winterkleding die je wilt houden zal voor minstens zes maanden overbodig zijn. Berg deze kleding op in vacuümzakken en bewaar ze bijvoorbeeld onder jouw bed. In plaats van vacuümzakken kun je ook de overbodige kleding in een lege ongebruikte koffer opbergen.

3. Rangschik je kledingkast

Nadat je de winterkleding hebt opgeborgen kun je beginnen met het ordenen van je kast op kleur waardoor de kast aantrekkelijker oogt. Hang je wekelijkse outfits klaar aan hangers, wat ’s ochtends voor een ontspannen gevoel zorgt, vooral als je geen ochtendpersoon bent.

4. Maak je magnetron en koelkast schoon

Een half kopje water en een half kopje witte azijn in een magnetron-veilige kom op volle kracht voor vijf minuten maakt jouw magnetron schoon. Ook wordt de magnetron gereinigd van alle comfortmaaltijden die tijdens de winter zijn opgewarmd.

Ook de koelkast kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken mocht je dit niet hebben gedaan sinds het begin van de winter. Neem alles eruit, was de planken en de binnenkant af met zeepwater.

5. Maak het terras lenteklaar

Waar kun je beter genieten van de eerste zonnestralen dan op je eigen terras? Maak de tuinmeubelen schoon, onderhoud de houten meubelen, verwijder onkruid, kijk voor nieuwe kussens of terrasaccessoires en plant nieuwe planten in de bloembakken.

6. Stof de led lampen af

LED verlichting bespaart veel energie, maar verzamelt ook meer stof door de langere levensduur. Heb je niet eerder een lamp afgestoft? Draai dan de lamp eraf, stof de lamp af met een vochtige microfiberhanddoek en vermijd de metalen basis.

Schroef de lamp dan weer terug in de lampbasis. Voor lampen die in het plafond zijn ingebouwd gebruik je een verlengstuk waaraan een microfiber doek is vastgebonden en wrijf het oppervlak van de lamp zorgvuldig schoon.

Geïnspireerd geraakt door deze opruim- en schoonmaaktips? Wil je de lente ook fris beginnen? Kijk dan eens naar de schoonmaakmiddelen en schoonmaakartikelen op 123schoon.nl.