NEN 2580 meting: wat wordt er precies gemeten?

Als je opzoek gaat naar een nieuwe woning moet je natuurlijk ook naar het aantal meters kijken dat je koopt. Natuurlijk is het aantal slaapkamers, badkamers en de grootte van de tuin ook erg belangrijk. Toch weet je als er alleen het kubieke meter staat op de attentie niet hoeveel meters dat nou is. Daarom is er sinds 2007 de NEN 2580 normering. Als je de NEN 2580 normering aanvraagt, kun je weten hoeveel meters je daadwerkelijk bezit.

Wil je een NEN 2580 meting aanvragen via NENmetingen.nl? Lees dan eerst onderstaand artikel!

Wat is de NEN 2580 normering?

Laten we maar eerst uitleggen wat precies de NEN 2580 normering inhoudt. Als je de inhoud en oppervlakte van een gebouw wilt bepalen, dan gebruik de NEN 2580 normering. Er zijn diverse soorten oppervlakten in deze norm beschreven die samen bepalen wat de precieze totale inhoud en oppervlakte is. Alle metingen die nu worden gedaan in vastgoed worden gedaan volgens de NEN 2580 normering. Het is namelijk zo dat in 2010 het verplicht werd voor VBO, LVO en NVM makelaars om de NEN2580 de gebruiken en daarmee woningen en bedrijfspanden in te meten.

Wat wordt er precies met de NEN 2580 gemeten?

Als het gaat om het inmeten van bedrijfspanden en woningen wordt er gekeken naar het gebruiksoppervlakte (GBO). Daarmee wordt dus bedoeld dat het gaat om de ruimte achter de voordeur. Deze ruimtes zijn dus geschikt voor nuttig gebruikt en daarom pakken ze ook altijd de externe bergruimten mee zoals bijvoorbeeld een schuur. Bij deze in meting wordt er onderscheid gemaakt tussen vier verschillende gebruiksoppervlakten. Hierdoor kun jij de woningen goed onderling vergelijken.

  • Ten eerste heb je de NEN 2580 normering bij de gebruiksoppervlakte wonen. Hiermee worden de ruimtes bedoeld waarin je daadwerkelijk in kan wonen. 
  • Dan heb je nog de NEN 2580 normering bij de gebruiksoppervlakte van overige inpandige ruimte. Hiermee wordt bijvoorbeeld de aangebouwde garage bedoeld.
  • Verder is er nog de NEN 2580 normering bij de gebruiksoppervlakte van gebouw gebonden buitenruimte. Hiermee wordt het balkon of dakterras bedoeld. 
  • Ten slotte is er nog sprake van de NEN 2580 normering bij de gebruiksoppervlakte van externe bergruimte. Denk hierbij aan een schuurtje of een losse garage.