Ongedierte in huis – top 10 soorten

We hebben er allemaal wel een keer mee te maken: ongedierte in huis. Maar wat zijn nu de meest voorkomende soorten ongedierte in huis? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Meest voorkomende soorten ongedierte in huis

Van welk soort ongedierte in huis hebben nu de meeste mensen last? Ongediertebestrijders krijgen het vaakst meldingen van knaagdieren, zoals muizen of ratten, maar ook veel mensen bellen om wespen, vlooien of bedwantsen te laten bestrijden. De meesten raken helemaal in paniek als ze boktor of houtworm, de houtaantasters, aantreffen in hun huis.

Muizen

Muizen kan je het hele jaar door last van hebben. Op een rustige, warme plek maken ze hun nest. Vaak bij jou op zolder of in de spouwmuur. Muizen knagen daar aan alles wat los en vast zit. Dit ongedierte in huis brengt dan schade toe aan jouw huis, meubels en voedselvoorraden. Ook dragen muizen schadelijke ziektes over.

Wespen

Van wespen heb je vooral in de zomermaanden last. Rond augustus zijn de wespen klaar met de bouw van hun wespennest en gaan ze op naar voedsel. Een wespennest uit wel 5.000 wespen. Als wespen zich bedreigd voelen, steken ze. Zo’n wespensteek is erg vervelend.

Vlooien

Ongedierte in huis als vlooien zitten graag bij jouw huisdieren. Als je hond of kat hevig aan het krabben is, dan heeft hij mogelijk last van vlooien. Bescherm je huisdieren tegen vlooien en voorkom een vlooienplaag in huis.

Houtworm of boktor

Houtworm en boktor zijn beide houtaantastende insecten. Deze houtaantasters brengen schade toe aan houten constructies, meubelen, vloeren en andere houten objecten. Behandel al het hout in huis en voorkom houtworm en boktor in je hout. Zodra ongedierte als houtworm of boktor in je hout zit, blijft er niets van het hout over.

Bedwantsen

Bedwantsen zijn terug van weggeweest. Steeds vaker krijgen we meldingen van bedwantsenoverlast. Zeker nu mensen meer reizen. De bedwantsen reizen zo met je mee en verspreiden zich in je huis. Vervolgens word je wakker met met een lichaam vol jeukende bedwantsenbeten. Bedwantsen voeden zich namelijk met jouw bloed. Zulk ongedierte in huis wil je natuurlijk niet.

Ratten

Ratten in huis herken je, net zoals muizen, aan knaagschade, uitwerpselen en krassende geluiden. Ook ratten vormen een groot gezondheidsrisico voor zowel mens al dier. Besmettelijke ziektes die zij overbrengen, zijn onder andere TBC, salmonella en de ziekte van Weil.

Mieren

Mieren leven in grote kolonies in hun mierennest. Deze mierennesten maken ze meestal buiten in je tuin. Mieren komen bij jou in huis, zodra ze op zoek gaan naar voedsel. Naast dat ongedierte in huis, zoals mieren, bovenal vervelend is, besmetten ze ook nog eens jouw etenswaren.

Kakkerlakken

Ook kakkerlakken zijn niet vrij van ziektes. Kakkerlakken dragen ziektes als salmonella, dysenterie en tyfus bij zich. Je vindt dit ongedierte in huis op vochtige, warme plaatsen. Pas als het donker is, kun je ze tegenkomen. Als je kakkerlakken in huis hebt, moet je snel ingrijpen om een kakkerlakkenplaag te voorkomen. Kakkerlakken planten zich namelijk snel voort.

Zilvervisjes

Zilvervisjes heb je al snel als ongedierte in huis. Je ziet ze in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals in de keuken, in je toilet of in de badkamer. Zilvervisjes worden vaak verward met ovenvisjes en papiervisjes, ook franjestaarten. Schadelijk zijn ze niet per se, maar wel erg hinderlijk in huis.

Vliegen

Rondzoemende vliegen in huis zijn natuurlijk ontzettend irritant. Vliegen zitten overal op en aan, erg onhygiënisch. Vliegen zijn ook een risico voor je gezondheid. Ze verspreiden allerlei ziektes en kunnen met de bacteriën die ze bij zich dragen voedselvergiftiging veroorzaken.

Ongedierte in huis bestrijden

Heb je het idee dat je ook ongedierte in huis hebt? Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder om het ongedierte in huis te bestrijden. Ervaren bestrijders helpen jou snel en effectief van je ongedierteprobleem af!