Spouwmuur isoleren, energie efficiënt!

Een spouwmuur isoleren is een effectieve manier om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren en het comfortniveau te verhogen. Gevels bestaan uit twee muren met een opening ertussen: de spouw. Een spouwmuur isoleren met isolatiemateriaal, kan warmteverlies worden verminderd en kan de thermische weerstand van de muur worden verhoogd.

Wat zijn de voordelen van spouwmuur isoleren?

Een spouwmuren isoleren biedt verschillende voordelen. Zo kan het een aanzienlijke energiebesparing opleveren. Door het verminderen van warmteverlies in de winter en het voorkomen van warmte-indringing in de zomer, wordt de behoefte aan verwarming en koeling van het huis verminderd. Dit resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2 uitstoot.

Een ander voordeel van een spouwmuur isoleren is het verbeterde comfort in huis. Door het isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt de temperatuur beter gereguleerd, waardoor er minder koude plekken en tocht ontstaan. Dit zorgt voor een gelijkmatigere en aangenamere temperatuur in het hele gebouw.

spouwmuur isolatie

Duurt spouwmuur isoleren lang?

Het proces van een spouwmuur isoleren is over het algemeen snel en eenvoudig. Er worden kleine gaatjes in de kruisvoegen geboord, waardoor het isolatiemateriaal in de spouw kan worden geïnjecteerd. Na de spouwmuur isoleren, worden de gaatjes netjes afgedicht, waardoor er geen zichtbare sporen achterblijven.

Kan elke woning de spouwmuur isoleren?

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle gebouwen geschikt zijn voor de spouwmuur isoleren. Bij oudere gebouwen van voor 1930 kan het voorkomen dat er geen spouw aanwezig is of dat de spouw te smal is om effectief te isoleren. In dergelijke gevallen is een spouwmuur isoleren niet mogelijk.

Wat is belangrijk bij spouwmuur isoleren?

Een goede inspectie voorafgaand aan de werkzaamheden voor een spouwmuur isoleren is van essentieel belang. Hierdoor kunnen op voorhand problemen worden voorkomen door bijvoorbeeld het verwijderen van spouwvervuiling. Hierdoor worden mogelijke koudebruggen voorkomen en kan er optimaal worden genoten wanneer je kiest om een spouwmuur te isoleren.