Tips om milieuvriendelijker te leven

Dat we met zijn allen wat beter met de aarde moeten omgaan is in de laatste jaren steeds duidelijker geworden. We belasten het milieu en daardoor smelten de ijskappen, stijgt de zeespiegel en worden ecosystemen steeds meer teruggedrongen. Vraag jij je af wat je zelf kunt doen om milieuvriendelijker te leven? In dit blog geven we een aantal handige tips. Lees snel verder.

Tip 1: zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is een goede milieu om de natuur een handje te helpen. Bij het opwekken van zonnestroom wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van milieuvervuilende stoffen. Bovendien komen er op deze manier geen broeikasgassen vrij. Naast dat het goed is voor de natuur, zijn er ook voor jezelf een aantal voordelen verbonden aan het kopen van zonnepanelen:

– Er is een oneindige hoeveelheid zon. Deze raakt nooit ‘op’ zoals dat bij andere brandstoffen wel kan gebeuren.

– Het laten installeren is in veel gevallen binnen één dag geregeld.

– Je bent zelfvoorzienend en niet meer afhankelijk van grote energiebedrijven.

– Zonnepanelen hebben zichzelf vaak binnen zes jaar terugverdiend.

zonnepanelen kopen

Tip 2: minder water verbruiken

Schoon drinkwater is ontzettend kostbaar en het is zonde om dit te verspillen. Door een waterbesparende douchekop te installeren, een minuut korter te douchen en de kraan niet te laten lopen terwijl je je scheert of je handen wast bespaar je stiekem al best een hoop water. Een andere handige tip is om je planten ’s avonds water te geven. Dan verdampt er namelijk minder water dan overdag.

Tip 3: minder afval produceren

We gooien met zijn allen een heleboel spullen weg. Al dit afval moet ergens blijven en verwerkt worden. Dat is natuurlijk niet goed voor het milieu! Wist je dat we gemiddeld per jaar per persoon wel zo’n 50 kilo aan etensresten weggooien? Een manier om dit tegen te gaan is door niet meer etenswaren te kopen dan we nodig hebben. Dit doe je door vooraf een boodschappenlijstje te maken, niet met honger naar de supermarkt te gaan en door te vallen voor acties en aanbiedingen. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum van producten wanneer je ze koopt. Zorg dat deze niet over datum gaan voordat je van plan bent om ze te gebruiken.