Vakantiegevoel met blokhutten

Op vakantie in Canada zag ik ongelofelijk mooie dingen. Zo is de natuur erg weids, rustgevend en overweldigend tegelijkertijd. In Canada wordt het écht heel koud, met een pak sneeuw tot je schouders. Daar jagen ze ook echt nog, op herten en konijnen, en moet je goed oppassen voor beren die in de bossen rondzwerven. Een winterwonderland! Wat je ook veel ziet in Canada, zijn blokhutten. Grote, robuust gebouwde hutten zoals bungalowtjes, van prachtig natuurhout. Deze hebben ze vaak in de bossen staan ter bescherming van de wilde dieren, kou, of juist om te jagen en een beschutte plek te zoeken. In deze blokhutten vind je vaak een houtkachel, een bed of iets soortgelijks, een een gaskacheltje om iets op klaar te maken. Maar dit zijn de primitievere blokhutten, natuurlijk.
Ik was zo onder de indruk van deze ingenieus gebouwde hutten, dat ik terug in Nederland het idee kreeg om er zelf ook een in de tuin te zetten!

Hoewel ik niet heel handig ben, dacht ik eerst zelf er eentje te bouwen. Dat heb je toch in een week wel klaar, dacht ik. Helaas bleek dat niet het geval. Er gaat iets meer werk aan vooraf dan gewoon wat blokken hout van dezelfde lengte kopen en deze aan elkaar timmeren. Je wil je blokhut goed dicht hebben en geïsoleerd, zodat er geen kou of beestjes binnen komen. Je wilt goed hout hebben dat niet rot als het nat wordt, je wilt een waterdicht dak, en een goede stevige vloer zonder splinters. Als ik je iets mag aanraden; bestel lekker een blokhut. Koop een blokhut, bekijk de maat, en laat hem bouwen of plaatsen in je tuin want het gaat veel sneller en gemakkelijker dan wat ik tot nu toe geprobeerd heb. Oke, ik hoef geen gaskachel in mijn blokhut, want mijn keuken is op vijf meter afstand. Maar ik wil wel een stevige fijne blokhut die verder van alle gemakken is voorzien.

Op mijn aanraden heeft mijn tante, die nogal afgelegen in de weilanden woont, ook een blokhut in haar tuin geplaatst. Ze woont zelf in een grote caravan, die al zeker twintig jaar oud is. In haar blokhut heeft ze een toiletje laten plaatsen, gordijnen opgehangen en een mini keukentje geplaatst. Nu blijven er vaak familieleden en vrienden bij haar overnachten, iets wat voorheen niet veel gebeurde omdat zij maar één bed in haar caravan bezat. Ik heb zelf ook in die blokhut geslapen, en het is fantastisch. Tikkende regen op het dag, warm en gezellig, een vakantiegevoel. Alsof ik weer in Canada was!