Voorkom overbelasting van de meterkast

Regelmatig krijgen woningbezitters te maken met een stroomstoring in huis. Een stroomstoring kan door verschillende oorzaken zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting in uw woning, een centrale stroomstoring op het energienet bij u in de buurt, of door een overbelasting van de meterkast. In de meeste gevallen is het voldoende om de gesprongen stop te vervangen of kapotte apparaten in huis te vervangen. Dit geldt echter niet voor een overbelasting van de meterkast, waarvoor u de hulp van een elektricien in zal moeten schakelen. Een elektricien kan de meterkast in dit geval voor u uitbreiden, waardoor de kans op een nieuwe overbelasting sterk verkleind wordt.

Handen-van-elektricien-e1457964075835

Ontstaan van een overbelasting

Vaak ontstaat een overbelasting van de meterkast bij het aansluiten van een grootstroomverbruiker op een bestaande groep in de meterkast. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kooktoestel of een jacuzzi in de tuin. Dergelijke apparaten verbruiken dermate veel stroom, dat de bestaande groep dit niet aan kan leveren. De stop zal daardoor springen met een stroomstoring tot gevolg!

Iedere groep in de meterkast krijgt een bepaalde hoeveelheid stroom toegewezen, wat verdeeld wordt over de apparaten die op de groep zijn aangesloten. Wanneer u heel veel verschillende apparaten op een groep aansluit is de hoeveelheid stroom niet toereikend genoeg en zal de groep overbelast raken.

Een overbelasting voorkomen

Om de kans op een overbelasting van de meterkast sterk te verkleinen kunt u de hulp van een elektricien inschakelen. Een elektricien breidt de meterkast in dit geval uit met een extra groep, waarop de grootstroomverbruiker kan worden aangesloten. Doordat de grootstroomverbruiker een eigen groep heeft is de kans op een stroomstoring kleiner. Daarbij heeft het uitvallen van de grootstroomverbruiker in dit geval geen invloed op de andere elektrische apparaten in uw woning.

Twijfelt u over de noodzaak van het uitbreiden van uw meterkast? Laat een elektricien u adviseren!

Bron: elektricien in Groningen