Waarom zou je kiezen voor een bouwkundig keuring?

Komt de term bouwkundige keuring bekend voor bij jou? Dit is een keuringsrapport waarin de waarde van een huis wordt bepaald aan de hand van een inspectie. Een expert komt langs en zal een visuele inspectie geven van zo’n anderhalf uur. In deze tijd geeft de expert een algemene indruk van de woning, waardoor jij voldoende informatie krijgt over de woning die jij graag zou willen hebben. Voorafgaand aan het kopen van een woning ben je wellicht enigszins verblind door het feit dat je deze woning zo graag zou willen hebben. Hierbij is het echter wel belangrijk dat je de juiste prijs betaalt voor de woning en natuurlijk op de hoogte bent van alle sterke en zwakke punten die de woning heeft.

Een officiële keuring en rapport
Dit is de waarde van een bouwkundige keuring. Een expert komt langs en geeft een officiële keuring en rapport waardoor jij voldoende informatie krijgt over de woning. Zodoende achterhaal je vaak wat de daadwerkelijke waarde is van de woning. Verder constateer je wat de verbeterpunten zijn bij de woning. Door een rapport te krijgen waarin wordt aangegeven wat de sterke en zwakke punten zijn van het huis krijg je een goed overzicht. Bij het verbouwen van de woning kan je vervolgens tijd en geld investeren in de zwakke punten van de woning 

Vragen en opmerkingen
Gedurende de keuring die de expert doet ben je gewoon fysiek aanwezig. Je hebt dus de mogelijkheid om vragen te stellen aan de expert die de visuele inspectie komt doen. Daarnaast heb je de gelegenheid om opmerkingen te maken over het daadwerkelijke rapport van een expert waarin naar voren komt wat de daadwerkelijke staat is van het huis. Verder kan je als individu nog vragen aan de expert om voldoende aandacht te geven aan één specifiek verschijnsel dat voor jou belangrijk is. Maak vooral gebruik van de gelegenheid om opmerkingen te maken aangezien je op deze manier in staat bent om voldoende informatie te verzamelen over de woning.

Een miskoop voorkomen
De praktische waarde van een bouwkundige keuring vragen voorafgaand aan het kopen van een woning ligt voornamelijk in het feit dat je hiermee in staat bent om miskopen te voorkomen. Als je besluit om een woning te kopen op basis van de informatie die je ziet bij de website dan ben je al snel in staat om een verkeerde indruk te krijgen van de woning. Immers wordt iedere woning op de best mogelijke manier gepresenteerd. Zelfs als je vervolgens zelf langskomt bij de woning om een indruk te krijgen van het gebouw dan kan je alsnog de verkeerde indruk krijgen.

Autonome keuze
Wat belangrijk is om te vermelden is dat je bij het inzetten van een expert voor een bouwkundige keuring nog steeds de autonomie houdt om zelf keuzes te maken. De expert die de keuring levert en een rapport opstelt is slechts iemand die advies geeft. Op basis van het advies kan jij uiteindelijk de keuze maken om een woning wel of niet te kopen. Daarbij geldt dat de kwaliteit van de keuzes meestal vooruitgaan door de expertise van een expert.

Bron: Keuringshuis