Wat doet een service monteur?

Een service monteur werkt met de machines en apparaten die in een onderneming gebruikt worden. Hij bedient ze niet, maar hij zorgt voor onderhoud en reparatie. Die servicemonteur kan bij een bedrijf in dienst zijn, maar kan ook worden ingehuurd om op locatie te komen. Wanneer je dus een vacature monteur Utrecht ziet, dan kan het zijn dat je op een vaste plek komt te werken, maar kan het ook zijn dat je voortdurend op pad moet. Op deze plek leer je meer over de werkzaamheden.

Wat zijn de werkzaamheden?

Een service monteur doet het werk dat nodig is, afhankelijk van het werkgebied waarin de monteur actief is. Dat kan bijvoorbeeld om elektrotechniek gaan. Ook in de installatiewereld zijn servicemonteurs actief. Net zoals dat in de koeltechniek en in de meet- en regeltechniek geldt. Sommige monteurs hebben zich door de jaren heen ontwikkeld en worden als een allround servicemonteur gezien. Die kunnen dus werkzaamheden in al deze gebieden voor hun rekening nemen.

Werkzaamheden die veel voorkomen

Werk voor een servicemonteur dat vaak voorkomt is het doen van onderhoud en reparatie. Dat gebeurt bij machines, apparaten en technische installaties. Daarnaast zoek je naar storingen en verhelp je ze. Ook ben je vaak betrokken bij de installatie van nieuwe machines en apparaten. Doordat je veel kennis hebt over de techniek, is het ook mogelijk dat je wordt betrokken bij het advies dat je aan je werkgever of een klant geeft. Zowel bij nieuwe aankopen als bij storingen of reparaties is dit het geval.

Andere soorten werkzaamheden

Er zijn nog heel veel andere soorten werkzaamheden die tot het takenpakket kunnen horen. Rapporteren over installaties bijvoorbeeld. Of een simpele controle van de installatie of onderdelen daarvan. Daarbij horen ook metingen en tests. Daarnaast ben je ook degene die inventarisaties doet over wat de benodigde middelen voor goed werkende apparatuur zijn. Ook zorg je voor veiligheid op de werkplek, zowel door de juiste omstandigheden te bieden, als door het nakijken van de juiste werking en bediening van de machines. Al deze taken zitten in het pakket van de monteur.

Tip: zoek jij werk als servicemonteur? Solliciteer dan op deze vacature monteur in Venlo!

Plekken waar servicemonteurs nodig zijn

Servicemonteurs zijn op veel plekken inzetbaar. Wel is het zo dat ze altijd bij technische organisaties werken. Dat zijn bijvoorbeeld installatie- of servicebedrijven. Daarnaast worden ze ook aangenomen op de technische dienst van grote ondernemingen. Daar zijn ze dan vast in dienst van één bedrijf. Vaak is het dan ook zo dat je voor een specifiek deel van het machinepark verantwoordelijk bent, maar dat is niet altijd het geval. Je doet het werk soms in ploegendienst of in storingsdienst. In dat geval kan je dus ook avond- of nachtdienst hebben. Dat is dus wel zaak om mee te wegen.