Wat moet je doen bij cv lekkage?

Het is een ontzettende ramp en eentje waar je zonder kennis maar weinig aan doet: cv lekkage. Lekkage aan je cv ketel brengt problemen met zich mee en is bovendien lastig op te sporen en op te lossen zonder kennis van zaken. Ben jij echter een kundig klusser en heb je tenminste enige kennis van hoe cv ketels werken? Dan kun je zelf wel een aantal stappen doorlopen. Vergeet niet dat als je er echt niet uitkomt, je altijd nog een loodgieter in kunt huren.

CV reparatie

Controleer de druk en de radiator

De manometer van de ketel is de plek waar je de druk kunt controleren. Dit moet je als eerste doen. De manometer bevindt zich aan de voorzijde van de cv ketel. Bij sommige moderne ketels staat de druk weergegeven op het digitale display wat het extra handig maakt om te zien. De druk moet tussen de 1,8 en 2,1 zijn als je erop kijkt. Daarna kun je de radiator ontluchten door de thermostaat laag te zetten, de kraan dicht te draaien en de stekker uit de cv te halen. Check vervolgens het ontluchtingsventiel. Als je gesis hoort dan betekent dit dat er lucht uit de radiator ontsnapt. 

Reparatie CV

Vul de ketel bij

Het zou kunnen dat je alleen de cv ketel bij hoeft te vullen. Maar ook dan moet je weten waar je mee bezig bent. Op de cv ketel bevindt zich een waterkraan waar je de vulslang op moet schroeven. Houd met je duim het ander einde dicht. Draai de kraan een beetje open zodat de slang zich vult en sluit de kraan daarna weer. Sluit nu het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan en draai de waterkraan voorzichtig weer open. Draai daarna ook de vulkraan weer open en houd de manometer goed in de gaten.