Wat zijn de kosten van een energielabel aanvragen

Het energielabel is een wettelijke verplichting waaraan elke verkoper van een woning of appartement moet voldoen. Het energielabel geeft namelijk aan hoe het met de energie vriendelijkheid van de woning is gesteld. In het energielabel worden allerlei zaken opgenomen, berekeningen gemaakt en aanbevelingen gedaan en krijgt het een waardering in de vorm van een A-, B- of C-klasse. Bij een A-klasse is er sprake van een zeer energievriendelijke woning, terwijl de C-klasse aangeeft dat het met de energie vriendelijkheid niet zo goed gesteld is.

Een energielabel laat u opmaken door een energieadviseur. Die komt bij u lang en inspecteert de woning. Op basis van zijn of haar bevindingen wordt vervolgens het energielabel samengesteld.

De kosten hangen af van de omvang van de werkzaamheden

Tot januari 2021 kon men zelf een energielabel samenstellen. De overheid heeft dit echter gereguleerd en daarbij schatte zij in dat een energielabel aanvragen gemiddeld rond de €180,- zou gaan kosten. In de praktijk blijkt dit bedrag echter vaak veel hoger uit te vallen. Energieadviseurs mogen namelijk hun eigen tarieven bepalen. De tijd die nodig is om de woning te inspecteren, vertaalt zich mede naar de kosten die u zult moeten maken. Daarnaast rekenen veel adviseurs extra kosten voor de reistijd of administratieve kosten.

Alles bij elkaar zit u vaak aan bedrag dat rond de 300,- ligt. Dit bedrag kan hoger uitvallen wanneer het om een zeer grote woning gaat. Immers, des te groter de woning, des te langer het duurt voordat de adviseur zijn of haar werk kan afronden.

Besparen begint met verschillende offertes aan te vragen

De kosten kunnen lager uitvallen, wanneer u al een energielabel hebt en deze wilt laten aanpassen. Heeft u op basis van uw bestaande energielabel aanpassingen aan de woning gedaan, dan dient het energielabel aangepast te worden. De adviseur hoeft dan echter niet het hele proces opnieuw te doorlopen, maar alleen de aanpassingen te bekijken.

Of u nu een nieuw label wilt aanvragen of een bestaand label wilt laten aanpassen,  het vergelijken van energieadviseurs zal absoluut de moeite waard zijn.

Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/