Zo houd je de kosten voor je verbouwing van je huis laag

Als je je woning wilt laten verbouwen, dan is de eerste vraag die je je moet stellen: is het überhaupt wel nodig? Een verbouwing kan veel geld kosten, misschien zijn er dringendere zaken die ook belang hebben. Geld kun je maar één keer uitgeven, dus doe het daarom verstandig. Het kan zijn dat je schade aan je woning hebt opgelopen door een beving, het is dan zaak om eerste deze schade op te lossen voordat je begint aan de verbouwing van je huis. Schade kun je melden bij Schade door Mijnbouw. First things first. Ga je je plannen om je woning te verbouwen door te zetten? Lees hier hoe je de kosten laag houdt.

Stel een plan op

Wat wil je precies verbouwen aan je woning? Wil je een stuk uitbouwen of wil je alleen een dakkapel plaatsen? Het is belangrijk dat je precies weet wat je wilt verbouwen. Zet heel precies op papier wat er precies verbouwd moet worden, met welke materialen en tegen welke prijs. Het is slim om je bouwplannen te bespreken met een aannemer. Het is het best om je bouwplannen te versturen naar de aannemer per post of per mail. In de bouwplannen moeten de werkzaamheden beschreven staan, de afmetingen en de materialen.

Vraag offertes aan

Als je de bouwplannen hebt verstuurd naar de aannemers, kun je gelijk vragen om offertes. Het is belangrijk om te vragen naar een duidelijk kostenoverzicht. Je kunt vragen of de aannemers een vaste prijs hanteren of een variabele. Het beste kun je sturen op een vaste prijs. Met een vaste prijs kun je vaak onderhandelen.

Reserveer geld voor onverwachte kosten

Het komt heel vaak voor dat de kosten voor een verbouwing hoger uitvallen door iets onverwachts. Houd daarom wat geld als een buffer apart. Op deze manier ben je voorbereid op onverhoopte kosten.

Bespaar op materiaal door hergebruik

Vaak is het mogelijk om oude dakpannen, stenen en deuren her te gebruiken. Het is niet altijd praktisch of voordelig omdat het soms op maat moet worden gemaakt voor de nieuwe situatie. Het kan uiteindelijk net zo duur uitvallen als bij nieuw materiaal.