Zo maak je droomwoning betaalbaar

Je bent dol op je woning, maar eigenlijk zou je graag iets meer ruimte willen hebben. Als je denkt aan een uitbouw, spelen de kosten die eraan verbonden zijn misschien door je hoofd. Weet je niet waar je moet beginnen maar kun je niet wachten om het project van start te laten gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog delen we vijf tips waarmee je de uitbouw kosten kunt berekenen.

Bepaal het doel en de afmetingen van je uitbouw

Denk na over het doel van je uitbouw. Wil je bijvoorbeeld een grotere keuken of een extra slaapkamer? Hierdoor kun je gerichter nadenken over de afmetingen die je nodig hebt. Meet de oppervlakte van de uitbouw op en bepaal het aantal vierkante meters dat je extra nodig hebt. Gemiddeld kost het 800 tot 1.300 euro per m2.

Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Iedere aannemer hanteert zijn eigen tarieven. Het loont daarom om meerdere offertes aan te vragen, zodat je een goed beeld krijgt van wat de uitbouw gaat kosten. Vraag ook vrienden of familie om aannemers te adviseren die zij hebben ingeschakeld.

Overige kosten in kaart brengen

Het bouwen van een uitbouw gaat gepaard met een aantal andere kosten, zoals bouwtekeningen laten maken, het slopen van wanden of vloeren en het aanvragen van een vergunning. Breng alle kosten goed in kaart, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bepaal materiaalkosten

Als je gaat uitbouwen, heb je materialen nodig. Denk aan de prijs van stenen, houten balken, isolatiemateriaal en een nieuwe dakconstructie. Door het bepalen van goede materialen kun je flink besparen op de kosten.

Reken op 10% extra kosten voor onvoorziene zaken

Bij elke bouwklus kunnen er onvoorziene kosten opduiken zoals bijvoorbeeld extra graafwerk, het verplaatsen van een bestaande leiding, het vervangen van elektra of het aanpassen van de fundering. Door ongeveer 10% van het totale budget te reserveren, ben je op financieel gebied beter voorbereid.

Samenvattend

Een uitbouw realiseren doe je niet zomaar. Het is belangrijk om alle kosten goed in kaart te brengen en daarnaast ook rekening te houden met onvoorziene zaken. Door de vijf bovenstaande tips te volgen, weet je precies wat de uitbouw gaat kosten en kun je gerichter op zoek gaan naar een goede aannemer. Zo kun je je droomwoning realiseren terwijl je binnen je budget blijft.

Bron: deprefabriek.nl