Zomertijd met ouderwetse klokken

Zomertijd

Zoals ieder jaar, gaat in maart de zomertijd in. Waar men vroeger nog alle klokken in huis handmatig moest instellen in de correcte tijd, gebeurt dat tegenwoordig allemaal automatisch. De meeste klokken op telefoons, horloges, ovens, radio’s en televisies zijn simpelweg uitgerust met software die de tijd verandert naar de zomertijd. Veel klokken van vroeger zijn niet uitgerust met dit technische snufje. Over welke klokken gaat het dan?

Wandklok

Een voorbeeld van een ouderwetse klok is een traditionele wandklok. Deze klok is vaak uitgerust met een wijzerplaat en een slinger. Deze slinger beweegt continue heen en weer. Zo wordt een wandklok ook wel een slingeruurwerk genoemd. De kracht die op de slinger werkt blijft praktisch gelijk, waardoor de slinger in staat is de tijd constant te houden. Zo blijft de tijd correct. Een wandklok werd vroeger vaak gemaakt van mooie houtsoorten, zoals notenhout of eikenhout.

Traditionele klok

Een andere klok die iedereen wel kent, is de traditionele klok. De stroom van deze klok wordt verzien via batterijen die men in de achterkant kan doen. De klokken zijn voor een klein prijsje op te pikken, en gaan vaak lang mee. Echter moet er ook bij deze klok op gelet worden dat de zomertijd niet automatisch ingesteld wordt. Dit dient de gebruiker zelf te doen aan de achterzijde van de klok met de daarvoor bepalende tandwielen.

Tip: Digitale Klok Kopen | Grote Collectie Digitale Wandklokken

Koekoeksklok

De meest lawaaierige klok die we kennen, naast de befaamde alarmwekker, is de koekoeksklok. Deze klok werkt net zoals een slingeruurwerk met een slinger, maar bij ieder uur komt er een vrolijk vogeltje naar buiten. Met een luide kreet laat de vogel iedereen weten dat er weer een uur voorbij is gegaan. De koekoeksklok komt uit het Zwarte Woud in Duitsland. De klok is daar uitgevonden door een klokkenmaker genaamd Franz Ketterer. Hij heeft de techniek bedacht hoe het geluid van de koekoek het beste nagebootst kan worden, zonder er een echte koekoek in te hoeven stoppen. Dit wordt gedaan door middel van balgen en fluitjes. Net zoals een normale slingerklok, moet de gebruiker wel zelf de tijd aanpassen bij zomer- of wintertijd.

Samenvattend

Al met al denkt men er tegenwoordig nauwelijks meer over na of de tijd op apparaten verzet moet worden. Maar mocht je dus toch een ouderwetse klok in je woning willen hebben, dan is het wel van belang om te onthouden dat de tijd op deze klokken handmatig aangepast moet worden. Voor de stijl moet je dus net wat extra moeite er in stoppen, maar daar krijg je ook een hele hoop uitstraling en sfeer voor terug.