We kunnen tegenwoordig veel meer letten op onze carbon footprint, wat wij achterlaten op deze aarde, en daar zijn we al hard mee bezig. Recycling is een bekender concept geworden, er worden biologisch afbreekbare producten zoals rietjes geproduceerd, en mensen geven meer aan goede doelen die de opwarming van de aarde tegen gaan. Naast individuele stappen, kun je ook als bedrijf bijdragen aan een beter milieu. Zo kun je als school in Eindhoven bijvoorbeeld een rolcontainer huren voor al het bedrijfsafval dat de school produceert. In de kantine alleen al gaat er veel overtollig voedsel dat bederft doorheen. Ook plastic en karton wordt veelvuldig gebruikt en weggegooid, denk aan bestek, bordjes en bekertjes. Maar ook door de rest van deze school heen staan prullenbakken vol met bijvoorbeeld oud papier, bekers, blikjes, etc. Als deze school zich als geheel meer zou inzetten voor het milieu, zijn dat in principe honderden zo niet duizenden leerlingen die hier (onbewust) ook aan mee doen!

Vroeger was het concept milieubescherming nog niet erg bekend in de volksmond. Mensen dachten dat de opwarming van de aarde een hoax was, en helaas zijn er nog steeds mensen, waaronder zeer invloedbare mensen zoals de president van Amerika, die dit nog steeds geloven. Recycling werd gezien als iets voor geitenwollensokken mensen, overdreven gedoe. De gedachte ‘Ach, wat maakt één persoon nou voor en verschil?’ kwam bij velen voor. Maar dat is het juist; als veel mensen ook maar één dingetje bij het ontbijt zouden veranderen, zou dat al een enorm verschil maken in één dorp, stad of land. Bijvoorbeeld; in plaats van flessen water, Barleduc kartonnen dozen met water kopen. Als je dit kleine product aanpast in je dagelijkse leven, en ieder gezin in jouw straat doet dit, dan verminder je het plastic afval met enorme stappen.

Laten we dus allemaal proberen niet te grote stappen te nemen, want die gaan je snel tegenstaan. Bedenk één klein stapje dat jij zelf in je huishouden kunt aanpassen, en kijk het een tijdje aan. Het zal je een goed gevoel geven, geloof me! Mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn, bespreek het eens met wat buren. Wat zou jij of wat kunnen jullie doen dat een (klein) verschil zou maken in de buurt?