Wil je een nieuw deurslot aanschaffen, omdat het oude slot versleten, niet meer werkt of beschadigd is? Er zijn 4 opties voor een deurslot, afhankelijk van het soort deur dat je hebt en de wensen die je erbij hebt. Wij vertellen jou de 4 ideale opties voor een deurslot.
1. Het oplegslot
Als eerste kan je voor een oplegslot kiezen. Deze wordt vaak toegepast op oudere deuren, dus bij oudere woningen. Het slot is geschikt voor een naar binnendraaiende, stompe deur, dat is een deur die volledig in het kozijn valt, zonder uitstekende randen. Een oplegslot ligt op de deur, alleen de cilinder gaat door de deur heen. De slotkast is hierdoor wel goed aan de binnenzijde van de deur te zien. Het oplegslot biedt een goede beveiliging, aangezien het voorzien is van een SKG 2 of 3 sterren keurmerk. Het verschil is dat een SKG 2 oplegslot minimaal 3 minuten beveiligd is en een oplegslot met SKG 3 minimaal 5 minuten, ook tegen kerntrekken. Tegen dit laatste zijn SKG** oplegsloten niet beveiligd. Hierbij kan je dus kiezen voor een kerntrekrozet, waardoor jouw woning alsnog beveiligd is tegen kerntrekken.
De oplegsloten zijn er in diverse varianten. Zo heb je een standaard oplegslot, oplegslot met knop en oplegbijzetslot. Het standaard oplegslot heeft een sleutelgat, het oplegslot met knop is voorzien van gemak dankzij de draaiknop en het oplegbijzetslot is een extra slot, waarmee je jouw deur nog beter kan beveiligen. De oplegsloten zijn gelijksluitend als je meerdere cilindersloten van hetzelfde merk aanschaft. Zo bedien je alle deuren in huis met één en dezelfde sleutel. De oplegsloten zijn beschikbaar in het wit, zwart en donkerbruin, net wat het beste bij jouw deur past. De zwarte oplegslot heeft meer een moderne uitstraling en is voorzien van een knop. Verder is een oplegslot een stuk goedkoper dan een insteekslot. Het enige nadeel is wel dat hij alleen geschikt is voor naar binnendraaiende deuren en je jezelf kan opsluiten als je even niet oplet. Wel hebben de meeste oplegsloten een trekknop, waarmee je de dagschoot ingetrokken vast kan zetten.
2. Het insteekslot
Daarnaast kan je ook kiezen voor een insteekslot. Dit slot wordt het meeste toegepast voor het beveiligen van woningen. Het insteekslot zit in de deur verwerkt en is hierdoor niet te zien. De schoten schuiven in het kozijn bij het draaien van het slot. Het insteekslot is aan beide kanten van de deur te bedienen, aangezien je er ook een cilinderslot bij monteert. Het insteekslot kan voorzien zijn van een SKG keurmerk, maar dit is niet altijd zo. Indien het slot geen SKG keurmerk heeft, dan is het geschikt voor een kastdeur, wc- en badkamerdeur, of een andere binnendeur die je wel op slot wilt kunnen doen. De insteeksloten zijn in het zwart, wit en RVS beschikbaar, waarvan het RVS slot tegen vochtigheid kan en ze allemaal wel bij een deur passen. Zo vallen ze dus nog minder op.
Wil je een optimaal beveiligde deur, dan kan je bij het gekeurde insteekslot een SKG*** cilinderslot aanschaffen. Je zal er in principe toch een cilinderslot bij aan moeten schaffen, anders werkt het slot niet. Verder zijn er diverse modellen aan insteeksloten. Zo heb je ze rechthoekig, maar ook afgerond. Ook zijn ze voor elke deur geschikt, aangezien ze in diverse kleuren, doornmaten en PC-maten beschikbaar zijn. Bovendien heb je ook insteeksloten speciaal voor buitendeuren. Ook zijn er insteek bijzetsloten beschikbaar, voor als je alleen een extra slot op jouw deur wilt om hem beter te beveiligen. Het insteekslot kan daarnaast met een knopcilinder, halve cilinder of dubbele cilinder bediend worden, net wat jij wilt en wat voor deur het is. De deur kan zowel van de binnen- als buitenkant afgesloten worden, bij een oplegslot kan dit niet. Een insteekslot is dus ideaal en voor veel verschillende deuren geschikt.
3. De espagnolet
Je kan ook kiezen voor een espagnolet, indien je een naar buitendraaiende, dubbele deur of raam hebt. Denk bijvoorbeeld aan de achterdeur oftewel tuindeur of aan een binnendeur. Soms heb je dan twee deuren die beide aan dezelfde kant open gaan en naast elkaar staan. Een espagnolet is de oplossing om deze deuren te beveiligen. Zo zijn ze voorzien van het SKG** keurmerk en voorkomen ze openslaande deuren en ramen. Als je aan de hendel van de espagnolet draait, dan verankerd de boven- en onderstang in de boven- en onderdorpel van het kozijn. De hendel kan je in het midden voorzien van een halve cilinder, zodat de deur afsluitbaar is. Is er geen hoog inbraakrisico, dan kan je ook een knopcilinder plaatsen, zodat er meer gebruiksgemak is.
Dankzij een espagnolet is jouw deur voorzien van een stevige vergrendeling van twee deuren en heb je geen insteekslot nodig. Je hebt zo geen insteekslot nodig. Wel kan je dit slot alleen vanaf de binnenzijde openen. Je kan er ook een halve cilinder bij plaatsen om de deur nog beter te beveiligen. Een espagnolet is wel best groot vergeleken met andere deursloten. Hij zal dus mooi bij de rest van jouw interieur en bij jouw deur moeten passen. Om die reden kan je kiezen tussen een espagnolet in het wit, zwart of zilvergrijs. Zo valt het slot niet enorm op. De espagnolet heeft een strak en modern design. Daarnaast is de espagnolet mat, waardoor vette vingerafdrukken voorkomen worden. De boven- en onderstang kan je bovendien inkorten op de lengte van jouw raam of deur, waardoor hij dus voor elk raam en elke deur geschikt is.
4. Het penslot
Als laatste is er nog het penslot. Dit is een bijzetslot dat je kan gebruiken om jouw deur of raam extra te beveiligen. Hij beschikt over een SKG** keurmerk, behalve het penslot voor het raam. Een penslot is specifiek geschikt voor houten, stompe deuren en wordt in de deur geplaatst. Het bestaat uit pinnen die naar buiten schuiven als je de deur niet op slot doet. Op die manier kunnen inbrekers de deur niet forceren met een koevoet. Pensloten zijn daarnaast relatief goedkoop. Momenteel zijn ze ook erg populair, omdat er veel woningen met stompe deuren zijn. Het penslot bestaat uit een afdekplaat en inbouwslot voor het sleutelgat. Ook is het voorzien van een gemakkelijke montage, dankzij de compacte kastmaten.
Hij kan zowel boven als onder een hoofdslot geplaatst worden. Wel kan je een penslot het beste onderaan de deur plaatsen, aangezien een inbreker dan veel meer kracht moet zetten om de deur open te breken. Hoe meer pensloten je plaatst, hoe kleiner de kans op een inbraak. Bovendien zijn ze gelijksluitend, waardoor je bij het aanschaffen van meerdere pensloten van één en hetzelfde merk, ze met dezelfde sleutel kan bedienen. Geen gedoe dus met een zware sleutelbos. Je kunt ze daarnaast ook met een cilinder krijgen. Pensloten kunnen ook niet zomaar in het slot vallen als de deur gesloten wordt en kunnen alleen met een sleutel open- en dichtgemaakt worden. De stalen pennen vallen precies in de gaten die gemaakt zijn in de deurpost. Er zijn dus genoeg opties voor een deurslot. Nu kan je voor jouw deuren passende deursloten kopen.