5 praktische tips om een fruitboom optimaal te verzorgen

Fruitbomen zijn niet alleen maar leuke decoratieve eyecatchers voor in de tuin, maar bieden buiten vers fruit ook in het oog springende bloemen en bijhorende schaduw aan. Met de juiste verzorging kan een fruitboom tientallen jaren blijven groeien en fruit produceren. Maar hoe moet je nu fruitbomen zorgvuldig onderhouden om een goed resultaat te bereiken. 5 handige tips hoe je een fruitboom op de juiste manier verzorgt. 

 Tip 1: Hou rekening met het zonlicht 

Het is een publiek geheim dat een fruitboom voldoende zonlicht moet hebben om te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om een plek in de tuin te kiezen die minstens 6 uur in de volle zon ligt. Verlies niet uit het oog dat de bodem voldoende drainerend is omdat een fruitboom niet houdt van teveel vocht rond de wortels. 

fruitbomen

 Tip 2: Bereid de grond goed voor 

Het voorbereiden van de grond is heel belangrijk voor dat je plannen maakt om een fruitboom te planten. Verwijder onkruid en voeg compost of meststoffen toe aan het grondoppervlak om de voedingswaarde te verhogen. Zorg dat de fruitboom op de juiste diepte wordt geplant en zie dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. 

 Tip 3: Geef voldoende water 

Fruitbomen vragen tamelijk veel water om optimaal te kunnen bloeien. Vooral tijdens droge periodes in de zomermaanden zal je een paar keer per week water moeten geven. Maak dat de grond vochtig, maar niet te nat blijft.

 Tip 4: Voed de bodem met meststoffen 

Gebruik meststof die speciaal gemaakt is voor een fruitboom en volg strikt de aanbevolen aanwijzingen en hoeveelheden op het etiket. De bodem voeden is vooral aangewezen tijdens het groeiseizoen, in het voorjaar en de zomermaanden.

 Tip 5. Voorkom ziekten en plagen 

Een fruitboom kan last ondervinden van verschillende ziekten en plagen zoals rupsen, bladluizen en schimmels. Wanneer je dit opmerkt, zal je alert moeten reageren om de boom te beschermen en verdere schade te voorkomen. Gebruik eventueel chemicaliën als laatste reddingsboei. Natuurlijke pesticiden hiervoor bieden de beste oplossing .