5 redenen om zonnepanelen op jouw dak te leggen

Zonnepanelen winnen steeds meer terrein in Nederland. Er zijn inmiddels meer dan 12 miljoen op de daken te vinden. Op Solarite.nl leer je hier alles over. In dit artikel nemen we in ieder geval alvast 5 redenen door om voor zonnepanelen te kiezen.

1. Een beter milieu

Het is belangrijk dat iedereen bijdraagt aan het verbeteren van het klimaat en het behalen van de klimaatdoelen. Dat kan bijvoorbeeld door met zonnepanelen groene stroom op te wekken. Door dit met een omvormer in wisselstroom om te zetten kan je er vervolgens zelf gebruik van maken.

2. Minder aan energie kwijt

Het is ook fijn om te weten dat je met behulp van zonnepanelen je energierekening kan verlagen. De groene stroom die je zelf opwekt en omvormt kost je niets en kan je direct gebruiken. Dat zie je dus terug aan je energierekening, die lager wordt omdat je minder afneemt. Stroom en gas worden steeds duurder, dus is het zelf opwekken van energie wel heel gunstig voor je portemonnee te noemen. 

3. Terugvorderen van BTW

Je kunt de btw terugvragen als je de zonnepanelen hebt aangeschaft en geïnstalleerd. De belastingdienst kan jou als ondernemer aanmerken omdat je stroom terug levert. Je moet dus wel een aantal zaken regelen, maar het kan je wel ook het nodige opleveren. Het is wel belangrijk om te bekijken of je wel BTW moet betalen, zo is er in 023 bijvoorbeeld een regeling ingegaan waarbij in sommige situaties geen btw gerekend wordt.

4. Gunstig energielabel

Door voor zonnepanelen te kiezen, kan je ook zorgen dat het energielabel van je woning gunstiger wordt. Je moet als eigenaar van een woning altijd een energielabel beschikbaar kunnen stellen. Dat geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Hoe beter dit label is, hoe beter dat ook voor jou is in allerlei situaties. Daarom is het slim om allerlei soorten maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen. Dit levert je dus ook wel heel veel op.

5. Een hogere WOZ-waarde

Het is ook zo dat het plaatsen van zonnepanelen een direct effect heeft op de waarde van je woning. Daardoor kan ook de WOZ gaan stijgen. Dit komt doordat de gemeente ook kijkt naar verbeteringen die je aan je woning aanbrengt. Door zonnepanelen aan te schaffen kan je dus direct al een goede stap zetten. Die waardevermeerdering is natuurlijk vooral aantrekkelijk op het moment dat je denkt aan het verkopen van je woning. Dit zijn dus indirecte voordelen die je hebt wanneer je de zonnepanelen legt.