Aanschaftips voor de juiste raamdorpels

Raamdorpels: ze zijn enorm functioneel. Als er regenwater of vuil op je ruit zit, voorkomt een raamdorpel dat dit terecht komt op je gevel door het naar beneden te laten stromen. Ook voorkomen ze eventuele tocht langs de onderkant van het raam. Raamdorpels zijn daarmee onmisbaar bij een huis, maar niet iedereen staat even lang stil bij de beste keuze. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal op letten bij de aanschaf van raamdorpels?

Het juiste materiaal

Raamdorpels zijn te verkrijgen in allerlei soorten materialen, waaronder beton, steen of simpelweg kunststof. Hier speelt voornamelijk je persoonlijke smaak een belangrijke rol. Ook kun je kijken naar het type huis waarin je woont om een passende dorpel te vinden. Woon je in een wat ouder huis, kun je kiezen voor een traditioneel of authentiek materiaal. Een nieuwer huis leent zich bijvoorbeeld beter voor aluminium raamdorpels. Kijk hierbij ook naar de kozijnen: zijn deze bijvoorbeeld van kunststof, passen kunststoffen raamdorpels hier perfect bij.

De perfecte kleur

Je hebt praktisch een oneindige keuze wat betreft de kleur voor je raamdorpels. Je kunt ze krijgen in simpel zwart, wit, grijs of bruin. Ook opvallende kleuren als blauw, groen, geel, rood of zelfs lichtroze behoren tot de opties. Elk merk heeft hierbij zijn eigen kleuren in het assortiment, dus kijk goed bij de aanbieder van jouw keuze welke opties er allemaal zijn. Let hierbij ook op het materiaal dat je kiest: natuurstenen raamdorpels zijn in minder kleuren beschikbaar dan kunststoffen raamdorpels.

Een passende afmeting

Hiervoor is de maat van je raam erg belangrijk. Veel ramen worden gemaakt aan de hand van een standaardafmeting. Dat is handig, omdat je zo ook een raamdorpel in een standaardmaat kunt kopen. Heb je een speciale maat ramen, is dat natuurlijk geen problemen. Dorpels op maat laten maken kan tegenwoordig net zo makkelijk, waardoor je alsnog de dorpel van je dromen aan kunt laten meten. Meet voor je bestelt dus altijd even de afmeting van je raam na, zodat je niet per ongeluk een verkeerde maat bestelt.