De keuken van de toekomst

Logo-Domicare-Keukens-190x101Eten. Het is iets dat we elke dag moeten doen. De keuken is dan ook een ruimte die veel gebruikt wordt. Niet iedereen is een fan van koken; het duurt te lang, je bent er niet goed in, je wilt gewoon lekker op de bank blijven zitten en nog zoveel meer redenen. Gelukkig wordt het koken ons steeds makkelijker gemaakt door verschillende handigheidjes die in de keuken worden opgenomen.

Slim werkblad
Ook IKEA denkt mee over hoe het in de toekomst allemaal beter en makkelijker kan. Zo hebben ze een concept ontwikkeld voor 2025. In dit concept maken ze gebruik van een ‘slim werkblad’. Dit werkblad zou moeten dienen als snijplank, weegschaal, koelkast, gasfornuis en andere extra hulp. Het speciale werkblad zou een vervanging zijn van aanrecht en eettafel. Het idee is dat er een projector met ingebouwde camera boven het blad hangt, die informatie kan projecteren. Deze staat in contact met verschillende sensoren die in het blad verwerkt zijn zodat bijvoorbeeld gewicht gemeten kan worden. Maar het gaat verder! Dit snijblad zou bijvoorbeeld ook tips geven over hoe je het beste een product kan snijden. Dit klinkt natuurlijk perfect. Je zet gewoon even je kopje koffie op het blad en deze wordt automatisch op de juiste temperatuur gehouden. Net zoals je bakje ijs. Helaas is het voorlopig nog niet zo ver, maar het vooruitzicht is erg leuk.

Handige snufjes voor in de keukenKersen-vanille-Lonk-C-1721x563-pxls-918x285
Tot die tijd zullen we het met andere handige snufjes moeten doen. Zelfs de simpelste gadgets kunnen meerwaarde bieden. Denk bijvoorbeeld aan een eierwekker of aan een speciale snijplank die gelijk je afval opvangt. Of gebruik een apparaatje waarmee je je eigen verse kruiden altijd bij de hand hebt door er een vers takje in te stoppen en dan te draaien zoals een pepermolen. Tegenwoordig zijn er ook steeds luxere apparaten. Een koelkast met ijsblokjesmachine, een combimagnetron of een stoomoven. Het klinkt zo simpel, maar het is beter dan zoals vroeger op een kampvuurtje te koken.

Lichamelijk beperkt? Geen probleem!Deskundig-advies-in-showroom-350x350-300x300
Ook voor mensen met een lichamelijke beperking is tegenwoordig van alles mogelijk. Een aangepaste keuken houdt in dat alles op maat wordt gemaakt met een slim ergonomisch ontwerp. Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan een verstelbaar aanrecht waardoor rolstoelgebruikers altijd overal bij kunnen. Omdat het op maat wordt gemaakt, is eigenlijk alles mogelijk. Niet alleen voor mensen met een lichamelijke beperking, maar ook voor senioren is dit ideaal. Als je ouder wordt, word je nou eenmaal wat minder mobiel en gaan dingen als op trapjes klimmen minder soepel. Al die aanpassingen betekenen niet eens dat een keuken duurder hoeft te zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier meer over aangepaste keukens.