De voordelen van infrarood verwarming

Een aantal jaar geleden besloten mijn ouders een sauna aan te schaffen. De reden hiervoor was dat mijn moeder al haar hele leven last had van haar bekken. Dit was altijd een gevoelig onderdeel van haar lichaam sinds de geboorte van mijn jongere broer. Daarnaast had mijn recentelijk een schouderblessure opgelopen tijdens het tennissen. De sauna zou helpen met dergelijke blessures en goed zijn voor na het sporten. Maar ze kozen niet voor een klassieke stoomsauna. In plaats daarvan kozen ze voor een infrarood sauna. Deze creëerde warmte door infrarood stralen. Dit zou nog beter zijn voor de gezondheid dan een klassieke sauna.

Tegenwoordig zijn er niet alleen infrarood sauna’s er is infrarood verwarming voor het hele huis. Maar hoe werkt dit precies? In dit artikel bespreken we de voordelen van infrarood verwarming. Alhoewel infraroodverwarming nieuwer is in woonhuizen wordt het al langer gebruikt in grotere gebouwen zoals kantoren, fabrieksgebouwen en zelfs dierenverblijven.

Geen luchtstromen

Wanneer je gebruikt maakt van klassieke verwarming wordt de lucht verwarmd. Omdat warme lucht opstijgt, afkoelt en weer afdaalt krijg je luchtstromen in je huis. Deze luchtstromen vervoeren en verspreiden huisstof en fijnstof door je huis. Wanneer je gebruik maakt van infraroodverwarming wordt niet de lucht verwarmd maar de objecten en mensen zelf.

Goedkoper

Een groot voordeel van infraroodverwarming is dat het goedkoper is omdat het energieverbruik relatief laag is. Zoals ik aangaf verwarmd de infraroodverwarming de objecten en mensen in de kamer. De verwarming hoeft dus niet alle lucht op te warmen. Als je een beetje slim omgaat met je verwarming kun je met infraroodverwarming jaarlijks wel 10 tot 40 procent op je energierekening besparen.

Ideaal voor een nieuw huis

Soms wordt als nadeel aangehaald dat er bij infrarood verwarming veel elektriciteitsdraden zijn die niet mooi staan in een huis. Maar wanneer je een nieuw huis aan het bouwen bent of er een gekocht hebt kun je heel gemakkelijk deze elektriciteitsdraden netjes wegwerken waardoor het een prachtige verwarmingsinstallatie wordt.

Makkelijke installatie

Het installeren van infrarood verwarming is ontzettend makkelijk. Daarom hoef je waarschijnlijk geen gigantische uitgaven te doen aan professionele installatie. Als je een beetje handig bent kun je het zelf doen. Natuurlijk is de keuze voor verwarming persoonlijk. Als je toch liever blijft bij de klassieke manier van verwarming kun je altijd alleen infrarood verwarming gebruiken in je sauna. Of je kunt slechts bij een kamer in je huis infrarood verwarming aanleggen. Het is allemaal mogelijk.