Een huis kopen in vijf stappen

Een huis kopen is net even iets ingewikkelder dan een huis huren. Er komt meer bij kijken, omdat er grote bedragen mee gemoeid gaan. Het lijkt ingewikkeld, maar als je je er een beetje in verdiept, valt dat wel mee. De volgende stappen geven een overzicht van hoe het kopen van een huis in zijn werk gaat.

  1. Budget bepalen

Een huis kopen kost ontzettend veel geld en er is bijna niemand die dat bedrag in een keer kan missen. Je hebt dus een hypotheek nodig. Om te zien hoe veel hypotheek je kan krijgen, is afhankelijk van je inkomen. Je moet de hypotheek wel maandelijks kunnen aflossen. Als je weet hoeveel hypotheek je maximaal kan krijgen, weet je dus wat je maximale budget is voor het huis.

  1. Zoektocht 

Als je weet wat je budget is, kan je gaan zoeken naar huizen die binnen dat budget vallen. Handig is om van te voren een lijstje te maken met dingen die je wel en vooral niet wil. Op die manier wordt het zoeken wat makkelijker. Als je moeite hebt met het zoeken naar een geschikt huis, kan je hiervoor ook een makelaar inschakelen, bijvoorbeeld deze makelaar uit Deventer. Een makelaar heeft een beter beeld van de huizenmarkt in jouw stad en kan dus gericht helpen en advies geven. 

  1. Bezichtigen

Als je eenmaal een huis op het oog hebt dat voldoet aan je wensen, moet je een bezichtiging aanvragen. Zo kan je het huis in het echt bekijken, wellicht dat hij toch niet helemaal voldoet aan je eisen. 

  1. Bod uitbrengen

Als je een huis hebt gevonden dat aan je eisen voldoet en je ziet jezelf er al wonen, kan je een bod gaan uitbrengen. Hoe hoog dit bod moet zijn, is afhankelijk van de vraagprijs, jouw budget en de mate van populariteit. Als een huis erg geliefd is, is de kans groot dat er overboden wordt. Wellicht moet je eigen bod daardoor ook wat hoger zijn. Je makelaar kan je hier goed bij helpen.

  1. Klussen en verhuizen

Als het bod geaccepteerd is en de hypotheek is in orde gemaakt, wordt het tijd om het huis helemaal naar jouw smaak te maken. Misschien wil je wel een nieuwe keuken of badkamer en de muren verdienen ook een mooi kleurtje. Als het huis volledig naar smaak is gemaakt, moeten er alleen nog verhuisd worden. Zo heb je een nieuw thuis gecreëerd.