Gebruik je verstand, voorkom een schoorsteen brand 

Een schoorsteenbrand is een tragisch voorval. Vele mensen denken dat zij zich geen zorgen hoeven te maken om het voorkomen van een schoorsteen brand. Er ontstaan immers weinig schoorsteen branden. Dat zegt men al vrij snel. In werkelijkheid zit het net een tikkeltje anders. In Nederland specifiek komen schoorsteenbranden met regelmaat voor. Maar liefst 2000 keer per jaar schiet de Nederlandse brandweer schoorsteeneigenaars te hulp. Hoe moet je er nou voor zorgen dat zo een ongelofelijk vervelend, en niet te vergeten gevaarlijk voorval bij jou voorkomt? Het is vrij simpel. De meeste verzekeringen stellen het zelfs verplicht; je moet je schoorsteen vegen. Als je je schoorsteen laat vegen wordt de kans op het ontstaan van een schoorsteen brand drastisch kleiner.  

Om een beter beeld te krijgen van het ontstaan en de gevaren lees je hieronder de oorzaken en gevolgen van een schoorsteen brand.  

Oorzaken 

Als je een loeiend geluid uit de haard hoort komen, dan kun je weten dat dat komt van de zuurstof die een schoorsteen brand aantrekt. De schoorsteen brand kan worden veroorzaakt door een aantal dingen. Ten eerste door aanslag in de schoorsteen die in de brand vliegt. De aanslag kan van roet of creosoot zijn. Ten tweede kan het komen door gedierte buiten. Vogeltjes bouwen nestjes met takjes en bladeren wat de schoorsteen verstopt, wat leidt tot een brand.  

Gevolgen 

Er komt erg veel rook in het huis vrij tijdens een schoorsteen brand. Hierdoor kun je een CO vergiftiging oplopen die zeer erge gevolgen kan hebben voor je gezondheid, zoals bewusteloos raken of zelfs overlijden. Daarnaast kan het vuur zich verspreiden en de rest van het huis aansteken.  

Wees dus slim en huur een schoorsteenveger in. Laat minimaal 1 keer per jaar je schoorsteen vegen, anders heb je volgens verzekeringen onvoldoende de schoorsteen onderhouden waardoor ze je niet verzekeren.