Gevel laten impregneren

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht kan het lonen om je gevel te impregneren ofwel hydrofoberen. Bij het impregneren van een gevel wordt er een transparante beschermlaag over de buitenmuur van je woning aangebracht om op die manier te voorkomen dat er vocht naar binnen kan trekken. Je maakt je gevel eigenlijk als het ware waterdicht. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de werkwijze en de kosten van gevel impregneren

Verschil tussen impregneren en injecteren

Impregneren en injecteren zijn termen die vaak door elkaar gehaald worden, toch gaat het in beide gevallen om totaal verschillende bestrijdingsmethodes tegen vocht. Ze bestrijden beide ook een ander type vochtprobleem.

Het belang van muren impregneren

Er zijn verschillende voordelen gemoeid met het impregneren van je gevel, de belangrijkste is toch wel dat je de nare gevolgen van doorslaand vocht vermijdt. Doorslaand vocht kan voor vervelende problemen in huis zorgen. Denk hierbij aan vochtplekken op je binnen- en buitenmuren, schimmels, behang dat los begint te komen, verf dat gaat afbladderen, muffe geurtjes in het huis, pleisterwerk dat toe zal gaan zijn aan vervanging, gescheurd metselwerk, groene aanslag en we kunnen zo nog wel even doorgaan. Deze problemen kunnen het best bij de kern aangepakt worden waardoor de gevel impregneren een belangrijk onderdeel kan zijn. 

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen, zo zal de buitenmuur van je woning langer netjes blijven. Het impregneermiddel maakt het vuil namelijk een stuk lastiger om zich aan de gevel te gaan hechten. Hierdoor zal de gevel minder vaak schoongemaakt hoeven te worden en blijft hij langer een nieuwe uitstraling hebben. 

Wanneer er in Nederland weer een strenge winter komt krijgen vele huishoudens te maken met vorstschade. Door je gevel te impregneren kan je dure herstelkosten ten gevolge van vorstschade beperken. Wanneer er namelijk vocht in de gevel zit wanneer het gaat vriezen kan dit vocht gaan bevriezen. Vervolgens zal dit gaan uitzetten in de muren waardoor het kan leiden tot barsten in zowel het voegwerk als in de gevelstenen. Dure herstelwerkzaamheden zullen daardoor op de langere termijn als noodzakelijk gezien moeten worden. 

De keuze voor een vakman

Wanneer je zeker wilt zijn van een goed en blijvend resultaat is het goed om te kijken en te zorgen dat het juiste impregneermiddel wordt gebruikt. Daarnaast speelt ook de werkwijze en de hoeveelheid een belangrijke rol, deze moet goed aangepast worden aan de situatie. Wanneer je voor het uitvoeren van gevelimpregnatie kiest voor een gespecialiseerde vakman voorkom je hoge kosten en ben je er zeker van dat het werk goed uitgevoerd wordt.