Het is nu nog volop zomer, maar over een paar weken verlangen we toch wel weer naar dat knapperende open haard, vuurtje of de dansende vlammen in de houtkachel. Maar hoe zorgen we voor een schone schoorsteen, zodat we veilig stoken, zonder risico voor onze gezondheid?
Start met een schone schoorsteen
Veilig stoken start altijd met een goed geveegde schoorsteen. Als er schade ontstaat door verstopping of brand in de schoorsteen en je hebt geen kwitantie van een erkende schoorsteenveger dan kun je problemen krijgen met je verzekering. Schakel daarom bijtijds de ervaren schoorsteenveger voor een schone schoorsteen.
Start rustig met stoken
Start elke herfst weer rustig met stoken. Maak de eerste twee à drie vuurtjes niet te groot met kleine blokken van je beste hout. Stook met schoon en droog hout. Van nat en vuil hout krijg je creosootaanslag in je rookkanaal. Dit is een teerachtige afzetting. Deze kan spontaan gaan vonken of in brand vliegen in de schoorsteen, waar de temperatuur zomaar op kan lopen tot 500 graden.
Met welke houtsoorten stook je het beste?
Hout van vruchtenbomen is prima stookhout. Denk daarbij aan hout van de appel-, peren of kersenboom. Dit hout zal niet altijd even goed verkrijgbaar zijn. Een goed alternatief is berkenhout dat zelfs een gas bevat dat de creosootresten in het rookkanaal enigszins verwijdert. Verder zijn beuken- en eikenhout zeer geschikt. Neem gaan naaldhout, dat bevat teveel hars. Neem niet te grote blokken. Houd polsdikte aan, daar heeft de vlam goed greep op.
De schoorsteenbrigade adviseert
Kijk naar je vlammen. Zijn ze geel en stabiel, dan heb je een goede verbranding. En kijk naar je rook. Witte of kleurloze rook is een teken dat er op de juiste manier gestookt wordt. Twijfel je? Schakel dan de schoorsteenbrigade in.