Hoe ontlucht je een radiator?

Is je huis altijd koud, zelfs als de radiatoren aanstaan? Het kan zijn dat je radiatoren ingesloten lucht bevatten, die de normale doorstroom belemmert. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen, helemaal met het onderstaande stappenplan.

  1. Bepaal het probleem. Moet de radiator echt worden ontlucht of is er misschien iets anders aan de hand? Bij een radiator doe moet worden ontlucht is er koele lucht opgesloten in het bovenste gedeelte of in de gehele radiator. Maar een koud aanvoelende radiator kan ook een andere oorzaak hebben. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen komen door een opeenhoping van slib of een waterlek.
  2. Koop een radiatorsleutel om de ontluchtingsklep mee te openen. Zoek eerst naar het ventiel aan het uiteinde van de radiator. Hier kun je in de meeste gevallen een vierkantje vinden dat kan worden omgedraaid met een radiatorsleutel om zo de ontluchtingsklep te openen. Radiatorsleutels zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.
  3. Zet de verwarming uit! Zorg ervoor dat je centrale verwarming is uitgeschakeld voordat je de radiator gaat ontluchten. Je wilt dat de inhoud van de radiator volledig bezinkt voordat je de lucht loslaat. Wacht tot de verwarming helemaal is afgekoeld!
  4. Open de radiatorklep. Zorg dat zowel de in- als de uitlaatkleppen van de radiator open staan. Plaats vervolgens de radiatorsleutel in de ontluchtingsschroef in het ontluchtingsventiel aan de bovenkant van de radiator. Draai de schroef tegen de klok in om de klep te openen. Je hoort als het goed is een sissend geluid wanneer de klopt opent. Dit is de lucht die uit je radiator ontsnapt.
  5. Vang de druppels uit de klep op. Er zal waarschijnlijk ook water uit de ontluchtingsklep komen. Vang deze druppels op met bijvoorbeeld een theedoek.
  6. Wacht tot het water uit de ontluchtingsklep spuit. Wanneer er een gestage stroom water (dus geen druppels) uit de ontluchtingsklep komt, is alle lucht uit de radiator ontsnapt. Nu kun je de ontluchtingsschroef weer dichtdraaien.
  7. Doe dit bij alle radiatoren in je huis.
  8. Controleer het drukniveau van je ketel. Het algehele drukniveau van het verwarmingssysteem in je huis kan verlaagd zijn door het ontluchten van je radiator. Je kunt dit herstellen door je boiler opnieuw met water te vullen. Een drukniveau van 12-15 psi zou moeten volstaan.