Is het oversluiten van een lening verstandig of kun je dit beter niet doen?

Veel mensen vragen zich af of het oversluiten van een lening wel verstandig is. De kans is namelijk groot dat ook jij teveel geld betaalt of gaat betalen voor je hypotheek. De rentes kunnen namelijk torenhoog zijn en ook is het mogelijk dat jouw hypotheek te veel nadelen heeft zoals geen vaste rente. Het is het dus zeker altijd waard om uit te zoeken of het oversluiten van een lening wel verstandig is in jouw situatie. Om onze lezers meer inzicht te geven in de verschillende scenario’s hebben wij dit artikel opgesteld.

Laat altijd onderzoek doen voordat je een besluit neemt

Om te achterhalen of jij ook teveel geld voor je lening betaalt of dat er vervelende nadelen aan je lening verbonden zitten, is het enorm belangrijk om onderzoek te laten plegen door een adviseur. Jij hebt waarschijnlijk geen of nauwelijks kennis van de huizenmarkt en bent daardoor dus niet in staat om een goed onderzoek te doen. Dit is een adviseur wel en daarnaast kan een adviseur ook bepalen of een hypotheek oversluiten voor jou wel interessant is. Houd er wel rekening mee dat het inschakelen van een adviseur ook enorm veel geld kan kosten. Als de adviseur dus erg lang onderzoek moet doen dan is het soms niet eens meer waard om de lening over te sluiten naar een andere kredietverstrekker. 

Het vinden van een nieuwe kredietverstrekker kan interessant zijn

Een hypotheek oversluiten kan ook nuttig zijn als je geld wilt lenen voor een verbouwing. Geld lenen voor verbouwing kan in dat geval stukken voordeliger zijn. Voordat je dit doet is het wel belangrijk dat je de voors en tegens tegen elkaar afweegt. Je neemt namelijk ook in dat geval een risico en dat kan natuurlijk ook nadelig uitpakken. Wanneer jij je lening laat oversluiten door een andere kredietverstrekker dan betaald de nieuwe kredietverstrekker je huidige lening af en geeft je vervolgens een nieuwe lening. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om een lening over te laten sluiten. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals het hebben van meerdere BKR-registraties. Je krijgt namelijk ook een nieuwe BKR registratie als je een lening wilt oversluiten. De oude BKR registratie verdwijnt wel binnen vijf jaar. Je kredietniveau zal door het oversluiten van een lening niet omlaag gebracht worden en dat is wel fijn om te weten.