Je cv-ketel onderhouden: 3 vragen en antwoorden

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is een fikse investering. Wel eentje die het waard is gelukkig, want een goede cv-ketel gaat jaren mee. Zeker de modernste cv-ketels van GreeOn. Maar om het maximale uit uw cv-ketel te halen en er zo lang mogelijk profijt van te kunnen hebben, is het wel belangrijk dat je je cv-ketel goed onderhoudt of dit laat doen. Om dit goed te kunnen doen hebben we in dit artikel drie antwoorden op belangrijke vragen omtrent het onderhoud van cv-ketels. Doe er je voordeel mee!

Waarom is onderhoud van je cv-ketel zo belangrijk?

Oké, in de eerste plaats is onderhoud natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je cv-ketel zo lang mogelijk meegaat. Op die manier stel je het moment dat je een nieuwe ketel moet aanschaffen dus uit. Onderhoud zorgt ervoor dat de ketel in goede conditie blijft en verkleint daarmee de kans dat deze het op korte termijn zal begeven.

Bovendien zit er een heel praktische component aan. Je wilt niet in de situatie belanden waarin je onder de douche staat en de ketel het ineens begeeft. Zeker niet wanneer het ook nog eens weekend of vakantie is en de monteur dus niet meteen langs kan komen. Dan realiseer je je namelijk pas hoe onmisbaar warm water voor een huishouden is. Regelmatig onderhoud voorkomt storingen, waardoor je niet kunt douchen, de afwas niet kunt doen en – het ergste – je verwarming het niet meer doet.

Verder is het ook voor je veiligheid en die van je gezin belangrijk regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan je cv-ketel. Daarmee wordt de kans op brand namelijk geminimaliseerd en de kans op het lekken van het levensgevaarlijke koolmonoxide eveneens.

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel laten onderhouden?

Het onderhoud van je cv-ketel kun je deels zelf doen. Denk hierbij aan het ontluchten van het verwarmingssysteem en het bijvullen van de cv-ketel. Wacht hier niet mee totdat je merkt dat de verwarming kuren begint te vertonen, maar doe dit met enige regelmaat. Voor het grotere onderhoud schakel je een specialist in. Ons advies is om te kiezen voor een vast servicecontract, waarbij je cv-ketel ieder jaar of in elk geval om het jaar gecontroleerd wordt.

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag luidt natuurlijk: wanneer de cv-ketel het begeeft. Alleen zorgt dat er dan wel voor dat je op dat moment in de kou komt te zitten. Om dit voor te zijn is het daarom aan te raden om eens in de pakweg twaalf jaar je cv-ketel te vervangen. Je hebt dan ook als voordeel dat de nieuwe ketels die op dat moment op de markt zijn, weer een stuk energiezuiniger zullen zijn dan je huidige ketel. Met een nieuwe cv-ketel bespaar je op de lange termijn dus ook geld.