Een echte houten vloer of tegelvloer ziet er prachtig uit in huis. Maar… het kost wel wat en het is een heel werk. Daarom kiezen mensen vaak voor een PVC vloer of laminaat. Dat ziet er net zo goed uit en het is in no time gelegd. Vooral met kliklaminaat bespaar je veel tijd. Je hoeft niet meer te wachten tot de lijm gedroogd is en dus kun je lekker snel doorwerken.
Een PVC vloer leggen
Als de laminaatdelen eenmaal op maat gezaagd zijn, zit het meeste werk er al weer op. Dat was vroeger wel anders. Toen moesten alle vloerdelen met de kopse en lange kant aan elkaar vast gelijmd worden. Met spanners werden de laminaatstroken stevig in elkaar gedrukt. En dan was het wachten tot de lijm gedroogd was en de spanners weer verwijderd konden worden. Nu hebben vrijwel alle laminaatmerken een gebruiksvriendelijk kliksysteem, zoals de Best Loc® en Best Loc® X-Treme kliksystemen van Berry Alloc.
Waar moet ik op letten?
PVC vloeren verschillen onderling enorm in kwaliteit. Dit verschil wordt gemeten in nummers van 21 tot 34. Voor woningen zijn PVC vloeren tot nummer 31 meer dan voldoende. In drukke winkelcentra of openbare gebouwen kiest men voor de hogere nummers. Hoe hoger het nummer, des te dikker is de toplaag, ook wel de ‘slijtlaag’ genoemd. Hogere nummers gaan dus een stuk langer mee. Daar hangt vaak wel een prijskaartje aan, maar sommige groothandels en speciaalzaken hebben ook goedkoop laminaat van uitstekende merken als Berry Alloc en Ambiant die bekend staan om hun duurzaamheid.
Heb je onderburen? Ondervloer verplicht!
Wist je trouwens dat het wettelijk verplicht is om een ondervloer te leggen onder een PVC vloer als je onderburen hebt? Kies voor een TNO gecertificeerde ondervloer, dan haal je zeker de vastgestelde norm van 10 dB geluidsreductie. Een door TNO goedgekeurde ondervloer wordt door alle Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) geaccepteerd.