Schroeven heb je nodig bij bijna elke klus. Wanneer je vaak klust weet je dat. Maar hoe weet je nu dat je ook de juiste schroef hebt voor jou klus? Er zijn vele soorten schroeven bijvoorbeeld een zelf borende- vlonder- steigerbout- of de spaanplaat schroef. De spaanplaatschroef wordt ook wel universele schroef genoemd.
Voor hout heb je houtschroeven met een platte kop, een bolkop, of een lenskop. Maar ook een zeskanthoutschroef, een sierkopschroef, de bouwschroef, en terras- of stelschroeven. Een metaalschroef wordt bevestigd met een tegenstuk bijvoorbeeld een moer. Voorbeelden hiervan zijn de zeskantschroef, de cilinderkopschroef en de platkopschroef.
Plaatschroeven zijn het beste om dunne delen zoal metaal en beplating of kunststof te bevestigen. Je hebt plaatschroeven met platkop, met een zeskantkop en met een lenskop. Voor binnen afwerking worden vaak snelbouwschroeven gebruikt. Er zijn snelbouwschroeven met fijn schroefdraad, met transportschroefdraad en gipsplaatschroeven.
Bevestig je materiaal met de juiste schroeven
Wanneer je iets aan elkaar wilt bevestigen kun je dat het beste doen met de juiste schroef. De platkop- lenskop en bolkop schroeven gebruik je als volgt: Wanneer de schroef niet zichtbaar in je werk mag zijn gebruik je de platkop.
De lenskop loopt van onder iets taps toe en zakt daardoor een klein stukje in je werk en de bolkop blijft geheel op je werk liggen. Naast verschillende koppen en verschillend draad zijn schroeven ook verkrijgbaar in vele soorten materiaal.
Van gewoon staal, roestvast staal (rvs), messing of kunststof. Soms worden de schroeven ook voorzien van een harding waarmee slijtvastheid wordt verhoogd of een behandeling on corrosie tegen te gaan. Voor het plaatsen van bijvoorbeeld een kunststof ventilatierooster gebruik je dan ook het beste kunststof schroeven.
Metaalschroeven met moeren
Een metaalschroef is niet expliciet gemaakt voor metaal, een metaalschroef is gemaakt ván metaal en vaak voorzien van een metrische schroefdraad. Een metaalschroef kan alle soorten materialen met elkaar verbinden. Een metaalschroef wordt gebruikt met een bijbehorend tegenstuk; de moer!
Waarvoor gebruik je nu welke schroef:
- Plaatschroeven gemaakt van gehard staal gebruik je om dunne delen metaal. beplating en kunststof te bevestigen. Boor vooraf een gaatje met een kleinere doorsnee als je schroef als beginpunt.
- Snelbouwschroeven gebruik je bij gipskartonplaten. De snelbouwschroeven met fijn schroefdraad bij gipskartonplaten op metalen frames, die met transportschroefdraad bij gipskartonplaten op houten draagconstructies.
- De gipsplaatschroef is speciaal voor versterkte gipsvezelplaten.
- Een houtschroef met platkop wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij het plaatsen van een deurbeslag of sleutelschilden zodat de kop van de schroef gelijk ligt met het hout.
- Een bolkop houtschroef blijf geheel boven op het hout liggen.
- Een lenskop houtschroef zakt door de schuine onderkant van de kop iets in het materiaal. Deze schroef vormt een mooie afwerking wanneer je een naamplaatje bevestigd.
- De zeskanthoutschroef wordt meestal gebruikt voor vast houtverbindingen
- De Sierkopschroef is voor decoratieve toepassingen geschikt zoals het bevestigen van sierbeslag.
Tip: Gebruik het juiste gereedschap bij de juiste schroeven
Wanneer je een bepaalde schroef gebruikt doe dat dan met het juiste gereedschap. Gebruik bijvoorbeeld nooit een gewone schroevendraaier bij een kruiskop schroef. Dit veroorzaakt beschadigingen op de schroefkop waardoor deze, indien nodig, slecht of soms helemaal niet meer te verwijderen is.