Slecht of te weinig geslapen? Dit zijn de gevolgen.

Slaap is essentieel als je goed wilt functioneren in je dagelijks leven. Het is belangrijk om goed rust te pakken. Als je jong bent kan je misschien wel een keer kort nachtje hebben. Naarmate je ouder wordt zul je merken dat je je rust echt nodig hebt. In Nederland slapen veel mensen niet goed. Waarom? Mensen ervaren slaapproblemen door stress, telefoongebruik, werk, cafeïne, alcohol of drugs. Wat zijn de mogelijk gevolgen van slaapproblemen? Dat lees je hier.

Relevante website: Thuiszorgbedvoordeel

Grotere kans op ongelukken

Of het nu is het verkeer is of thuis, als je minder of slecht slaapt is de kans groter dat je tegen een ongeluk oploopt. Slaap is ontzettend belangrijk voor je concentratievermogen. Als je goed slaapt ben je oplettender en scherper. Je maakt dan minder fouten. Als je niet goed geslapen hebt of te weinig dan is de kans op ongelukken veel groter dan als je goed hebt geslapen. Zorg er daarom voor dat je goede leefgewoonten erop na houdt en dat je goed en genoeg slaapt.

Je leert slechter

Als je te weinig of niet genoeg slaapt, dan beïnvloed dit de cognitieve processen. Als je vermoeid bent, dan is het moeilijker om goed na te denken en je aandacht erbij te houden. Een slaaptekort zorgt voor een slechter concentratievermogen. Maar ook je probleemoplossend vermogen heeft er flink onder te lijden.

Depressief

Als je niet goed slaapt, dan kan het zijn dat je overdag somberder bent dan normaal. Als je dit voor een langere periode hebt, dan kan een slaapgebrek en een slaapstoornis bijdragen aan een depressie. Een groot deel van de mensen die een depressie hebben slapen slecht. Vaak gaat het hand en hand en kan het ook zijn dat ze door de depressie slecht slapen.

Veroudering van de huid

Als je een nachtje doorhaalt, dan is je gezicht vaak pips of het je dikke ogen. Als je langdurig slecht slaapt dan kan het zorgen voor donkere kringen, fijne lijntjes en een doffe huid. Als je niet veel slaapt, dan wordt het collageen in je huid stugger en wordt het afgebroken.