Sleutel vergeten, verloren of afgebroken: wat nu?

Het is de nachtmerrie van menig huiseigenaar: de huissleutel verliezen, binnen vergeten of per ongeluk afbreken in het slot. Ineens is het niet meer mogelijk het huis in te komen, wat nu?

 

Analyseer de situatie en kijk naar alle mogelijkheden

Wat er precies moet gebeuren hangt van verschillende zaken af. Bij een buitensluiting is het soms voldoende om te wachten op een partner die thuiskomt of het gebruik van een reservesleutel. Bent u de sleutel echter ergens buiten verloren, dan is het in de meeste gevallen verstandig om de sloten te laten vervangen.

 

Zeker wanneer niet duidelijk is waar de sleutel verloren is gegaan, bestaat er het risico dat iemand met verkeerde intenties de sleutel kan gebruiken voor een inbraak. Een goede slotenmaker service kan ingeschakeld worden om al binnen een uur de sloten te vervangen. Zo hoeft u niet bang te zijn voor insluipers.

 

Vervanging sloten niet nodig, reparatie wel

Is het vervangen van de sloten niet nodig, bijvoorbeeld omdat de sleutel is afgebroken in het slot, dan is er soms toch nog een slotenmaker nodig. Een afgebroken sleutel is vaak erg lastig uit het slot te krijgen, omdat de sleutel er strak inzit. Een slotenmaker kan de cilinder uit het slot verwijderen en vervolgens de afgebroken sleutel uit het slot halen.

 

Het kan echter geen kwaad om zelf iets te proberen. Soms steekt er een stukje van de sleutel uit dat met behulp van een tang vastgepakt kan worden. Ook kan de sleutel soms met een paperclip vanaf de andere kant van de deur terug worden geduwd.

 

Heeft u geen ervaring met sloten en zijn deze opties niet mogelijk, neem dan liever contact op met een slotenmaker om onnodige schade aan het slot te voorkomen.