Natuurhout of toch laminaat? De afwegingen op een rijtje

Een houten vloer geeft traditioneel een net, maar toch huiselijk gevoel af. Houten vloeren zijn tijdloos en nog altijd mateloos populair onder (nieuwe) huiseigenaren. Bij de keuze voor een houten vloer bestaat er één essentiële afweging: wordt er gekozen voor natuurhout, of voor het goedkopere laminaat? Beide vloeren hebben zowel voor- als nadelen. Wij zetten deze op een rijtje.

 

Natuurhout: duurzaam en herstelbaar

Een natuurhouten vloer oogt erg chique en voelt tegelijkertijd huiselijk aan. De meeste soorten laminaat hebben niet dezelfde uitstraling als een vloer van echt hout. Een houten vloer is ontzettend sterk en gaat lang mee. Een groot voordeel is bovendien dan beschadigingen vrijwel altijd te repareren zijn. Krassen, putten en zelfs vlekken zijn meestal goed herstelbaar.

 

Een duidelijk nadeel is echter dat natuurhout nog leeft: onder invloed van warmte en vocht kan de vloer uitzetten of juist krimpen. Hier moet rekening mee worden gehouden bij het leggen, wat niet altijd goed gaat. Ook is een houten vloer erg duur en vrij gehorig.

 

Laminaat: goedkoper en steeds meer gelijkwaardig

Traditioneel wordt een laminaten vloer gezien als goedkoper en een stuk minder mooi dan een natuurhouten vloer. In het verleden was dit zeker het geval, maar de ontwikkelingen gaan snel en laminaat is tegenwoordig soms lastig te onderscheiden van echt hout. Quick-Step laminaat is hier een voorbeeld van: krasbestendig, duurzaam en de uitstraling van echt hout.

 

Voordeel is ook dat laminaat een stuk goedkoper is en vele malen eenvoudiger te leggen is. Laminaat wordt simpelweg in elkaar geklikt. De meeste enigszins ervaren klussers kunnen laminaat vrij eenvoudig zelf leggen, wat niet geldt voor een natuurhouten vloer.

 

Laminaat wordt om deze redenen een steeds logischer alternatief voor een houten vloer.