Smart homes zijn helemaal in tegenwoordig. Alle slimme apparaten zorgen ervoor dat jij met jouw huis kan communiceren. Dit kan je zowel doen via je smartphone als via de voice assistenten. Wanneer je meerdere apparaten in huis hebt die verbonden zijn op bijvoorbeeld je wifi netwerk kan je gemakkelijk leuke toepassingen en regel in je huis instellen.
Domotica, slimmer wonen en leven
Domotica staat voor het integreren van technologie in je huis om de kwaliteit van het wonen en leven te verbeteren. Onder domotica vallen verschillende systeem, zoals: klikaanklikuit. Klikaanklikuit is een systeem waarmee je draadloos apparaten aan en uit kan zetten of bijvoorbeeld lampen kan laten dimmen.
Naast klikaanklikuit zijn er nog veel meer systemen die het wonen en leven een stuk simpeler maken, bijvoorbeeld Z-wave. Daarnaast zijn er talloze producten die je huis slimmer maken. Philips Hue is hier een voorbeeld van.
Slimme producten te bedienen via een app
Philips Hue heeft een uitgebreid assortiment aan lampen die je op afstand kan bedienen via een app. Naast dat je dit kan bedienen kan je ook een bepaalde tijd instellen wanneer ze aan moeten gaan. Dit kan je ook weer combineren met het afgaan van je wekker. Wanneer je wekker af gaat, gaan de lampen in je slaapkamer aan. En je kan het zelfs nog mooie maken met de slimme gordijnen van Ikea. Deze zorgen er namelijk voor dat je lang je gordijnen automatisch omhoog kan laten gaan wanneer je wekker af gaat. Zie hieronder het filmpje over de slimme gordijnen van Ikea.
Je persoonlijke spraak assistent
Wanneer je slimme apparaten in huis hebt heb je de mogelijkheid om deze met je smartphone te bedienen. Maar tegenwoordig is nog makkelijker en leuker om te praten tegen je persoonlijke assistent. Denk aan de Google Home, Alexa, Echo enz. Deze apparaten kan je opdracht geven. Je start bijvoorbeeld bij de Google Home met ‘Hey Google, zet de lichten in de woonkamer aan’. Wanneer jouw slimme lampen verbonden zijn met het wifi netwerk in je huis en je hebt deze op de juiste manier ingesteld dan gaan de lichten ook daadwerkelijk aan in de woonkamer. Daarnaast kan je persoonlijke spraakassistenten ook verschillende vragen stellen. Hieronder een leuk lijstje met vragen die je kan stellen:
- Kun je een liedje zingen?
- Begin een videogesprek met x
- Maak mij morgen om x uur wakker
- Wat voor weer wordt het morgen?
- Vertel me iets interessants