Veilig houtgebruik in huis

Een openhaard kan een echte sfeermaker zijn in huis. Van antieke tot juist hele moderne haarden, grote of kleine, ze zorgen voor een warme en gezellige sfeer. Zeker in de winter kan het een echte uitkomst zijn. Sommige mensen maken er zelfs traditie van om rond de feestdagen hout te zoeken of zelf hout te laten drogen. Waar te weinig mensen zich bewust over zijn is het brandgevaar die jou sfeermaker met zich mee kan brengen, ook maken veel mensen gebruik van ongeschikt niet gedroogd hout als spaanplaten of houten panelen. In Nederland komen er jaarlijks 2.000 woningbranden voor door schoorstenen. Deze banden ontstaan vaak  door onverbrande brandstof deeltjes die vast blijven zitten aan de schoorsteenwand, vogelnestjes, bladeren en andere verstopping.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand

Niemand zit te wachten op een schoorsteenbrand, maar hoe kun je een schoorsteen brand herkennen en wat moet je doen wanneer het jou toch overkomt? Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een hard loeiend geluid dat klinkt als een soort storm in je schoorsteen. Daarbij kunnen er in plaats van rook vlammen uit de schoorsteen komen. Belangrijk om te weten is dat je een schoorsteenbrand nooit mag blussen met water. Door de brand met water te blussen ontstaat er namelijk zoveel stoom dat er scheuren in de schoorsteen kunnen komen en er zelfs een ontploffing kan ontstaan. Bel in plaats daarvan direct 112, sluit zoveel mogelijk luchttoevoer naar de brand af en doof het vuur uitsluitend met zand of soda. 

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal simpele stappen die genomen kunnen worden voor het voorkomen van brand in de schoorsteen. De allereerste en allerbelangrijkste stap is het goed onderhouden van de schoorsteen. Door het laten vegen en schoonmaken van je schoorsteen zullen er geen aangekoekte brandbare resten of andere verstoppingen zitten. Verder kan gebruik van verkeerd brandmateriaal een risico vormen dus gebruik geen geverfd hout, spaanplaten of houten panelen maar juist gedroogd hout. Wanneer je het hout zelf wil drogen moet je dit minimaal 2 jaar lang laten drogen voordat het echt bruikbaar is. Verder is voldoende luchttoevoer van groot belang en moeten de instructies van de leverancier voor het aansteken van het vuur altijd zo goed mogelijk gevolgd worden.