Voordeel van zonnepaneel

Met de opwarming van onze aarde zijn steeds meer mensen bezig met wat zij zelf kunnen doen voor het klimaat. Vaak gaan de gedachten dan uit naar het laten plaatsen van zonnepanelen. Deze zorgen voor een schone en duurzame bron van energie en leveren voor de eigenaar economisch gezien ook nog een voordeel op. Zonnepanelen bevestigen heeft een aantal voordelen voor de eigenaar:

Ten eerste is het een bron van energie die onuitputtelijk is. Je gebruikt de zon die ons energie zal geven voor de ver voorzienbare toekomst en deze is dus onuitputtelijk en zorgt ook niet voor een versterking van het broeikaseffect. Dus door het gebruik van zonnepanelen heb je energie van een bron die niet vervuild en die ook nog eens kllimaat neutraal is.  Door zonnepanelen hoeven er minder fossiele brandstoffen te worden gebruikt en komen er dus minder slechte stoffen in de atmosfeer. Nadeel is wel dat het productieproces lokaal vervuilend kan zijn. De energie die wordt gebruikt bij de productie verdient een paneel tijdens zijn levensduur dubbel en dwars terug.

Verder is er een voordeel voor de portemonnee. Want wat is nou te verwachten qua zonnepanelen opbrengst? Natuurlijk hangt het een beetje af van het weer in een periode en het aantal zonuren dat een jaar heeft en hangt het af van het aantal panelen dat je hebt en voor hoeveel personen dat aantal panelen is. Vaak is het ongeveer een periode van 7 jaar die nodig is voor het terugverdienen van zonnepanelen. De investering is enkele duizenden euro’s en deze verdien je dan gedurende 7 jaar weer terug in besparing op de energierekening. Je kan zelfs overtollige stroom, die je bijvoorbeeld zult hebben als je niet thuis bent of op vakantie bent, aan het net leveren en hier kan je als eigenaar geld voor krijgen.